Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Опознай БЪЛГАРИЯ / Непознатата история на България

21 Август 07, 23:59 / Автор: admin
Произход на името и етнически състав


Произход на името Българи и на името Волга.

 

 

 

 
По това време реката Волга не е носила още това име, а се е наричала "Ра", което в някои древни езици означава господар, господ, или въобще нещо върховно; а също е носила и името "Ател" - пак с подобно значение.

Когато българите се настанили около нея и, считайки я за най-голямата река на света, започнали да я наричат на своя език с името "Болга" (Бол - господар и Га - река), или общо казано господар на реките; а пък самите те с течение на времето, освен с племенните си имена (кутригури, утригури, хунгури и т.н.) взели да се назовават с общото име "Болгари" (преобърнато после на Българи) - т.е. хора, живеещи около реката Волга .

 "Б" от Болга с течение на времето се е изменило на "В", което често става в етимологията с тези две букви, и по този начин името "Болга" се е преобърнало в "Волга", с което тя е известна и до днес.
Съсълов пък намира, че българите са имали името си преди още да дойдат на Волга, но за това все пак няма много сигурни данни.

 

 

 

 

 

 

 

Етнически състав на днешния
български народ.

 


Преди да се занимаем по-подробно с тези българи добре би било да кажем няколко думи за етническия състав на днешния български народ и по-специално за пра-българите, които са една от неговите главни съставни части.

 Българският народ в днешния си вид не представлява по своя произход едно хомогенно цяло, а е съставен от три главни етнически групи:


- Първата и най-старата, това са траките, мизите и македонците - народи дошли на Балканския полуостров във втората половина на третото хилядолетие преди Христа, т.е. няколко десетки или стотици години след старите гърци. Към средата на I-я век сл.Хр. те били покорени от ринляните, заедно с даките в днешна Румъния, загубили постепенно езика си и започнали да говорят един развален римски език, чийто остатък е днешния румънски език.

 
- Втората етническа група представляват славяните, които са се заселили на Балканския полуостров в продължение на почти 100 години през целия VI-ти век. Те изпълнили целия полуостров чак до Пелопонес в Гърция, като прогонили част от старото население, друга изтикали в планините (днешните цинцари и каракачани в България, Югославия и Гърция), а с третата такава се измесили, която част се е пославянчила.

 
- Третата етническа група са пра-българите - дошли най-късно на полуостова - през VII век. На тях се удало да отганизират завареното население и в 679 г. да образуват българската държава, която на времето си е била устроена на нещо като федеративни начала между пра-българи и славяни. Те са от уро-алтайски произход, по името на Алтайското плато в Азия, от където водят началото си, а расата им е монголска, за разлика от първите две народностни групи, които принадлежат към индо-европейската - арийска раса.

 
В пра-родината си Алтай те не са носили още името българи, а там са били част от големия азиатски народ Хунори (според Съсалов) и "Ту-киу" (според Пастухов, Стоянов), който е бил доста повлиян от старата голяма китайска култура и често е имал издигнати вождове, някой от които са били налагани дори и като императори на китайския престол.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.9893