Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Любопитно за животните / Водна костенурка

22 Юли 07, 21:53 / Автор: admin
Домашен любимец

ВОДНИТЕ КОСТЕНУРКИ

 
Те са старейшините на животинския свят, надживяли много от своите родственици. Преминали през перипетите на еволюцията без особени промени, тези животни трудно могат да бъдат сбъркани, защото разполагат с една характерна особеност – тялото им е покрито с черупка, която е надеждно средство за пасивна защита.


Черупката на костенурката се състои от две части – горната се нарича карпакс, а долната – пластрон. Отгоре те са покрити с рогов слой и само при няколко вида, като тези от род трионикс, са покрити с дебел слой кожа.
Сред костенурките има гиганти и джуджета. Така например, най-голяма е морската кожеста костенурка (Dermochelys Coriacea), чиято черупка достига на дължина до 2 метра и тежи повече от 600 кг. Сред сладководните костенурки безспорен гигант е каймановата костенурка (Macroclemys Temminki), която има дължина 1,5 метра и маса около 60 кг, докато рядката паякообразна костенурка едва достига 10 см. Дължина и маса около 100 грама.
Костенурките са едни от най-дълголетните животни. Известни са случаи, когато средиземноморска костенурка е доживяла до 125 години, а гигантска костенурка до 150. Всички водни костенурки са хищници, те се хранят с различни мекотели, ракообразни, риби, жаби и други.
За отглеждане на водни костенурки се използуват аквариуми, оборудвани с островче от камъни или акватерариуми, тоест аквариум преграден на две, като едната част е суша, а другата вода. Необходимо е да се знае, че за две костенурки с дължина на черупката 20-30 см е нужно около 150-180 литра вода.
Температурата на водата за повечето костенурки трябва да бъде между 25-28 градуса. Тя най-лесно може да бъде поддържана с обикновен аквариумен нагревател. Не е задължително на дъното на аквариума да има някаква настилка, но е необходимо наличието на няколко камъка, които да се подават над водата. Така костенурките ще могат да се катерят по тях. Също така, за малки костенурки, могат да се използват парченца дървесна кора, която плувайки във водата им дава възможност да се качват и почиват върху нея.
 Над водната част в аквариума се монтира нагревателна лампа, така че въздухът над водата да бъде топъл, а освен това и костенурките ще излизат да се нагряват под нея.
Водните костенурки се хранят предимно с животинска храна. Това включва парченца месо, риба, дъждовни червеи, тубифекс и други. Като добавка е хубаво да им се предлагат и различни видове растителна храна, например салата, зеле, листа от глухарче и различни видове водорасли.
Младите костенурки се хранят всеки ден, а възрастните 2-3 пъти седмично. Хубаво е, ако можете да научите вашите костенурки да ядат от пинсет. По този начин може да контролирате количеството храна дадена на животните, освен това храната ще се изяжда на момента и ще избегнете замърсяванета на водата и не на последно място това ще ви улесни при даването на витамини и минерали на животните. Просто поръсвате малко парченце месо с витамини и го предлагате на животните.
 Необходимо е да обърнете особено внимание на чистотата на водата. Лошата хигиена води до възпаляване на очите при младите костенурки и способства за развитие на различни болести по тях.
Задължително е облъчването на костенурките с ултравиолетова лампа, а през лятото по възможност изкарването им на слънце.
Повечето костенурки достигат полова зрялост на 7-9 години. За да определите приблизителната възраст на вашата костенурка, трябва да си изберете една плочка от карпакса й и да преброите в нея годишните пръстени подобно на тези на дърветата. При младите костенурки това става много лесно. Мъжките се различават от женските по по-вдлъбнатия си пластрон и по-дългата си опашка.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.3627