Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Oпознай света / Островни държави

02 Юли 07, 23:42 / Автор: admin
Пуерто Рико

Пуерто Рико (на испански Puerto Rico, „Богато пристанище“) е остров, разположен на изток от Доминиканската Република в Североизточно Карибско море. Пуерто Рико е с население от 3 912 054 жители. (оценка, юли 2005). Столица е Сан Хуан. Статут на островът е Свободно присъединила се държава към САЩ.

 

 

 

 

 Доколумбова история

 Разкопките, проведени през 1990 година, откриват останки от човек, възрастта на който е датирана приблизително 2 000 година преди новата ера (преди 4000 години), който е неречен "човекът от Пуерто Феро" (англ: Puerto Ferro man)

 В периода между 120 и 400 година от новата ера на острова пристигат представители на индианското племе Игнери (англ.: Igneri) от района на река Ориноко в Южна Америка . През VII и XI век, на острова започват да се заселват представители на индианското племе Аравак, основатели на културата Таино, и примерно към 1000 година от н.е. тази култура става доминираща на острова чак до пристигането на Колумб през 1493 година.

 Историята на остров Пуерто Рико (на испански: „Богато пристанище”) преди пристигането на Христофор Колумб не е детайлно изследвана. Знанията за населението и политическата организация на острова се базират на археологически разкопки и на хрониките на испанските конкистадори. Първият труд посветен на историята на Пуерто Рико е написан от монаха Иниго Абат и Ласиера (Fray Iñigo Abbad y Lasierra) през 1786 година, 293 години след идването на испанците. Археологически разкопки проведени през 1990 година на о. Виекес откриват най-древните човешки останки открити досега на територията на Пуерто Рико. Останките са наречени „Човекът от Пуерто Феро” и датират от 2000 година пр. Хр. Между 120 и 400 година от нашата ера, племе от местността на река Ориноко пристига на острова. Между 7 и 11 век на острова се развива индианското племе Таино, което владее Пуерто Рико до пристигането на испанците през 1493 година.

 Островът е разположен в Карибски регион, остров между Карибско море и Северния Атлантически океан, на около 1 600 километра източно от Доминиканската република, на югоиюток от Маями, Флорида. Географските му координати са 18º 15' северна ширина, 66º 30' западна дължина

 Площта на Пуерто Рико е 9 104 квадратни километра.

 Максималната му дължина от най-източната точка (Пунта Пуерка) до най-западната точка (Пунта Игеро) е 190 км, ширината му от най-северната тока (Изабеля) до най-южната точка (Пунта Колон) е 65 км.

 На запад граничи с Доминиканската република и Хаити (о. Хиспаньола), като от тях го разделя проливът Мона, на изток граничи с американските Вирджински острови, на север е разположен Атлантическия океан, а на юг — Карибско море.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

7.1089