Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Познавате ли това растение? / Екзотични плодове

25 Юни 07, 00:03 / Автор: admin
Кивано

Кивано

  

 

 (Африканска рогата краставица)

 

 

 Киваното (Cucumis metuliferus) е близък роднина на краставиците (Cucumis sativus) и пъпешите (Cucumis melo). В диво състояние расте в покрайнините на пустинята Калахари в Африка. Все още се отглежда сравнително рядко, но придобива все по-голяма популярност. Причина за това са атрактивните и с интересен вкус плодове. Те са с размер на човешка длан и са покрити с множество шипове, които са доста твърди и бодливи. Консумират се зрелите плодове и по-точно намиращата се във вътрешността им желеподобната, зеленикава маса обвиваща множеството семена. Вкусът е освежаващ - нещо средно между краставица и лимон. Не е нещо превъзходно, но наистина е приятен. Основен недостатък са множеството семена, които развалят усещането. Растението е подобно на това на краставиците. Отглежда се като тях, но киваното се нуждае от по-дълъг вегетационен период и затова семената се засяват рано - няколко дни преди последните възможни слани за района. Още по добре е, ако предварително се произведе разсад, като семената се засеят 3-4 седмици преди последните възможни слани. Растенията се разсаждат след отминаването на тази опасност. Разсадният метод е за предпочитане, защото по този начин се получава по-голям добив, а и се избягва опасността от изгниване на семената, ако се засеят в не достатъчно топла почва. Родовитостта е много добра. Киваното се бере когато стане оранжево. Съхраняемостта му при стайни условия е отлична.

 

 

 

 

  


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.3551