Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Любопитно за животните / Най- желани породи котки

09 Юни 07, 22:59 / Автор: admin
котки

 

Четирите най-желани породи котки

 В разпространената максима: “двор без куче не може както и къща без котка” се крие голяма доза истина. Кучетата са много подходящи за дворно място, защото обичат свободата. Ако го затворите в апартамент и нямате много време да го разхождате то няма да е много щастливо. За разлика от тях котките обичат точно това. Те се привързват към къщата и нямат никакво желание да излизат на вън. Те са много по чисти от кучетата, защото се почистват сами и така не разнасят лоши миризми из къщата.

 Ако искате да отглеждате красив и дружелюбен домашен любимец вкъщи, то котката е най-подходящият избор.

 Ето четирите най- желани породи:

 Бомбай много красива черна котка. Ако искате да гледате пантера точно тя е за вас.

 

 

 

 

 Турска ангорска – научете повече за тази интересна порода.

 Оцикат – тази порода е специално селектирана да наподобява дивите котки.

 Персийска – една от най-известните породи, славеща се с дълга и много пухкава козина.

 А ето повече за всяка от тях:

 

 

 

  

                  Бомбай

 Иска ми се да притежавам пантера!

 Тази реплика се чува много често в зоо магазин като много накърнява известните котковъди. И много от тях искали да създадат котка с медно оранжеви очи и къса черна козина с екзотичното излъчване на малка пантера. След множество опити Хорнер, известна селекторка на котки успяла да създаде уникално животно – Бомбайът.

 Популярността му се издигнала много през 1976, 18 години след като бил създаден. Често е казвано, че ако искаш куче, котка или маймуна значи искаш Бомбай. Той може да бъде воден на каишка или да бъде трениран да хваща подхвърлени предмети. Бомбайът е добър и дружелюбен, което го прави интелигентен и обичлив любимец. Те се държат добре с децата и често се държат като посрещачи на гости.

 С изключение на цвета Бомбайът и Бурмизът са много сходни. Докато тялото на Бурмизът излъчва компактност и сила, тялото на Бобайът е средно дълго, нито малко нито дълго, изглежда по-гъвкав от Бърмизът. Главата на Бомбайът е кръгла с къса муцунка. Неговата козина е най-определящата го особеност. Тя е къса, лъскава, черна към корените като акцентира неговото мускулесто тяло. Това с очевидните му златно-медни очи е причина Бомбайът често да е описван като пантера.

  

 

 

 

 

 

 

         Турска ангорска

Котешките специалисти се радват на възраждането на прекрасна порода, която е била позабравена – турската ангорска. Заради вноса от Турция, през последните години, Турската Ангорска отново заема мястото си сред домашните котки.

 Много хора използват думата Ангора, за да назоват всички котки с дълга козина. Въпреки това единствената домашна котка носеща това име е Турската Ангорска. През първата част на XX век, Ангора е използвана безразборно за породи произлизащи от персийската, накрая изчезва, защото е свързана с тази порода, назовавана преди това като “дългокозинести”.

 Турската Ангорска е чисто природна порода, произлизаща от Манулската порода, опитомена от Тартарите. Те мигрирали в Турция, където и до днес са гледани с голямо уважение, като едно от техните съкровища. През 1962 Ангора била преоткрита от американски чистач в Анкарската зоологическа градина.

 Турската ангорска е чудесен любимец. Те са сред най-интелигентните породи котки. Те са изключително предани към своите собственици. Те са дълги, елегантни създания с гладки лица, които обожават тичането и играенето с прекрасна елегантност и с голяма обич към живота. Тяхната копринена, средно дълга козина не се нуждае от често разресване, за да изглежда добре. Днес Турската Ангорска се предлага във всички цветове. Най-често се срещат с едноцветна окраска, със сиви и кафяви ивици. Бялото все още е най-популярният им цвят, въпреки че това се променя драстично, след като повече хора осъзнават красотата им в различни оттенъци.

  

 

 

 

 

 

                  Оцикат

 Обикновено когато някой види котка с петна си мисли че тя е специална. И разбира се когато става дума за Оцикатът това е точно така. Тези невероятни котки с петна винаги привличат вниманието и печелят сърцето на собственика си.

 Оцикатът е средно голяма котка. Произлиза от кръстоски между абисинец, сиамска и американска късокозинеста котка. Това е единствената котка с петна създадена специално да имитира дивите котки.

 Идеалният Оцикат е голямо активно животно с атлетичен вид. Той е много солиден и мускулест и има къса, стегната козина с гланцов блясък, което показва мускулите и петната под най-добра светлина.

 През 1964 Оцикатът се появил като неочакван резултат от експериментална кръстоска, която имала за цел да създаде сиамска с петна. Вирджиния Дейли знаела възможността да получи търсеното след петнистата котка и била склонна да изчака 2 поколения, който били нужни. Но жълто-бялото котенце с петна било изненада. Дъщерята на Дейли кръстила породата Оцикат, заради приликата и с Оцилота. Тонга, първият Оцикат, бил продаден като домашно животно. Когато Детроитският вестник публикувал прекрасната котка с петна тя била забелязана от много хора и кръстосването продължило, за да бъдат създадени още Оцикати.

 Котешките ентусиасти винаги са били възхитени от дивите котки с петна: оцелоти,  леопарди и други. Никога преди това не е имало такъв опит за кръстосване на котки, за да се получи домашна котка, която да предложи петнистата красота на дивите си събратя. Когато толкова много диви котки изчезват, защото хората унищожават обитанията им, е много важно че тази котка може да удовлетвори хора, които искат нещо по-екзотично. Може би Оцикатът ще допринесе за премахване на бракониерството на изчезващи диви котки.

 

 

 

 

 

 

 

 

         Персийска

Персийските котки с тяхната дълга стелеща се козина и отворени лица са най-популярната порода котки. Тяхната сладка, нежна личност се смесва с повечето домакинства щом се почувстват сигурни в новата обстановка. През повечето време те са вкъщи на сигурно и спокойно, но с обич и спокойствие могат лесно да привикнат и към най-бурните домакинства. Техният тих и мелодичен глас е много приятен и успокояващ. Те комуникират възхитително със своите големи изразителни очи и са очарователни любимци за всички възрасти.

 Персийските котки имат къси много кокалести крака, за да поддържат широките и къси тела. Те обичат краката им здраво стъпили на земята и не обичат да скачат високо и да се катерят. Игриви, но никога досадни, те обичат да позират и ще се излегнат на любимият си прозорец или стол. Персийските котки са много състрадателни и стават непрестанен източник на радост и блаженство на стопаните си.

 Тяхната дълга стелеща се козина изисква да не излизат на вън. Правилната грижа изисква всекидневни сресвания, за да се предотврати сплъстяването на козината им. От време на време баня след сресването и изрязване на върховете на ноктите ще поддържат козината чиста, здрава и красива. Добре е да свикнат с къпането още докато са малки.

 Ако държите котката си вкъщи ще я предпазите от болести и паразити, както и от опасностите на градският живот. С годишно посещение до верен ветеринар и добра храна те спокойно могат да живеят 15 години, а някой надвишават дори 20. Кръстоските между персийски котки се правят само със здрави животни. Добре кръстосана персийска котка не се поддава лесно на болести и инфекции. Въпреки че големите очи предизвикват сълзене и е добре да се измиват лицата им всекидневно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.8559