Карамбол
Карамболът е освежаващ плод за сурова консумация. Тънката кожичка на узрелия плод се отделя лесно, но тя също може да се конусмира заедно с месестата част. Използва се за украса на коктейли и др.
Нарича се карамбол, на местен език-Кам-рак.Има много ниска калоричност, съдържа витамините:B1, B2, B5,C. Богат е на калций, магнезий, фосфор и желязо. Ако обаче не е добре узрял, плодът е стипцав и киселичък, не е вкусен. В 100гр. има 30-40 калории.
Това е продълговат плод с дължина 7-12 см, с остри, надлъжни ръбове. Карамболът произхожда от Югоизточна Азия. Целогодишно се внася от Малайзия, Израел, Бразилия и Тайланд.
Много сочен, със сладко-кисел вкус, подходящ за компоти и плодови салати.
Ако се разреже напречно, се получават парченца във формата на звезда, много подходящи за украса на празничните трапези
|