Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

За отношенията деца - родители / Как да получиш каквото искаш

11 Май 07, 23:47 / Автор: admin
За деца

  

                       
Така ще получиш онова, което искаш
Искаш да пренощуваш при приятел, да си вземеш нов домашен любимец или да отидеш на дискотека? Много родители са готови на компромиси, стига да знаеш как да ги получиш. Ето 6 съвета, които ще ти помогнат в трудна ситуация...

1. Изненадай ги!
Скандалите вкъщи се въртят около едни и същи неща и обикновено протичат по познат сценарий – ти искаш, родителите ти отказват категорично, постепенно повишавате тон, започвате да си крещите и ти се затваряш в стаята си с трясък. Със сигурност и на теб, и на тях ви е дошло до гуша от всичко това. Защо не опиташ с нещо по-различно? Вместо да бягаш, да крещиш или да се правиш на обиден/-на, запази спокойствие и им обясни възможно най-добронамерено своето мнение по въпроса. Ще видиш – това със сигурност ще ги изненада! Може и да не се случи още при първия опит, но в дългосрочна перспектива ще подейства. Те ще почувстват, че порастваш и вече могат да те възприемат като сериозен партньор в разговорите и семейните дискусии. Резултатът – ще се съгласяват с теб много по-често от досега.


2. Потърси съюзници!
При някои родители не помагат дори най-добронамерените и спокойни обяснения. Щом в стаята няма възрастен, те просто отказват да те изслушат и убедено си държат на своето, независимо от логичните ти доводи. Изходът? Потърси съюзник! В идеалния случай това е друг възрастен, на когото родителите ти имат пълно доверие. Може да е твоя леля, чичо или добър приятел на вашите, чието мнение е важно за тях. Най-добре е, ако този човек разбира и двете страни и може да изиграе ролята на посредник. Седнете всички заедно и се опитайте да постигнете компромис. Работи почти безотказно!

3. Не искай всичко наведнъж!
Родителите ти трябва да се научат, че могат да ти имат доверие. Дай им шанс за това! Начинът е да действаш стъпка по стъпка. Ако например искаш да прекараш няколко седмици на почивка с приятели, започни да преговаряш за един уикенд в хижа извън града. Ако постигнеш успех и успееш да им докажеш, че си достатъчно отговорен/-на и не се забъркваш в големи каши, най-вероятно няма да се противопоставят и на почивката през ваканцията. Всяка малка победа е крачка към спечелването на голямата „война”.

4. Покажи им, че могат да разчитат на теб!
Няма нещо, което родителите да мразят повече от това да не могат да разчитат на децата си. Ако непрекъснато закъсняваш и се прибираш след уречения час, или пък често не спазваш обещанията си, не бива да се учудваш, че те подхождат към теб с недоверие. Ти би ли се доверил на приятел, когото често улавяш е лъжа? Затова е по-добре да им докажеш обратното. Как? Придържай се към всички уговорки и обещания. Ако си казал, че ще се прибереш от кино в 10 часа, бъди в къщи в 10 без 5. Ако си обещал този път да изчистиш – направи го днес, а не отлагай за след седмица. Веднъж почувствали, че може да ти се вярва, родителите ти ще бъдат много по-отстъпчиви и в други ситуации.

5. Направи предложение!
Искаш да получиш нещо от родителите си? Тогава си помисли какво би могъл да им предложиш ти в замяна! Принципът е прост – ако не само искаш, а и предлагаш услуга, шансът да получиш нещо е много по-голям. Така родителите ти ще разберат, че желанието ти наистина е сериозно и не възприемаш позволението им като подразбиращо се, а си готов на всичко, за да го получиш. Това ще ги направи много по-щедри към твоите искания.

Ако предложиш на майка си да я научиш как да плаща сметките през Интернет, със сигурност ще е много по-лесно да я убедиш за купона през уикенда

6. Изгради доверие!
Родителите са склонни към панически страх същества, които непрекъснато намират причини, за да се тревожат. От теб зависи да намалиш този страх! Да предположим, че с приятелите ти сте решили да отидете на палатка през уикенда и ти трябва да получиш разрешение. Помисли предварително какви страхове биха могли да имат те, за да ти откажат. Може би са подозрителни, защото не познават приятелите ти. Или пък се притесняват, че празненството ще излезе извън контрол, ще се напиете, ще се удавите в езерото, ще катастрофирате по пътя до там, ще взимате наркотици и т.н. Сам виждаш, че възможните опасности са неизброими. Затова повдигни въпроса за рисковете, още преди родителите ти да са попитали. „Разбирам, че се тревожите, защото още не съм ви разказал какво точно ще правим там. Родителите на Тони ще дойдат с нас, познавате ги, нали? Обадете им се, ако имате някакви въпроси. Няма причина да се тревожите – ще внимавам. Няма да правим пиянски изпълнения или нещо подобно. Ще се върна в неделя към седем вечерта. Ако нещо ни забави, ще звънна.” Колкото по-откровено и подробно им разкажеш за своите намерения, толкова по-малко място ще оставиш за страховитите им фантазии. Това ще създаде доверие и ще ги успокои. А така ще получиш много по-лесно онова, което искаш.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.3375