Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Цвете на месеца / Цвете на месеца

12 Септември 15, 17:54 / Автор: https://zeleno.bg/
Септември - Кала

 



Кала - цвете за булки

 Калата се отглежда с интерес по целия свят, затова е известна с много имена. Ще я срещнете още като “рикардия” или както у нас я наричат, “булчин букет”. Масовият цъфтеж е през зимата и пролетта, но със специални технологии продукция може да се получава по всяко време на годината. Интересно е да знаете, че истинските цветчета са много дребни, жълти, събрани в сбито, подобно на свещ съцветие, обвито в едра бяла спата (прицветник), която придава декоративния ефект. Доскоро се отглеждаха само такива сортове. Сред новосъздадените високо се ценят тези с ярко оцветени спати, като жълти, розови, сини и др.

 

Почвата трябва да позеленее от влага

 

За жалост любителите се оплакват, че според тях добре гледаните им растения не цъфтят. Какво трябва да знаете за този толкова красив и търсен вид? В своята родина - Южна Африка, цантадешията расте на открито по блатисти места. Нейното основно биологично изискване е почвата да бъде тежка, богата с хранителни вещества. Затова най-подходящи са почвените смески, съставени от равни части речен талог и добре разложен оборски тор или черноземна почва и торф. Запомнете - в смеската не се включва пясък, защото водата бързо се отцежда. Калата е блатно растение, затова, за да се развива успешно и да цъфти, тя трябва да получава много вода. Поливайте я редовно и подложката на саксията винаги да е мокра. Нещо повече, когато повърхността на почвата в саксията позеленее, тогава растенията имат това, от което се нуждаят.

През лятото цветето има нужда от покой

 След прецъфтяването поливките постепенно трябва да се намалят. Това се налага, за да могат растенията да встъпят в покой. Не е желателно обаче да изсъхнат всички листа. През лятото помещенията трябва да са прохладни и светли или саксиите да се изнесат на тераса или балкон. Още по-добре е те да отидат в градината. Само така ще осигурите условията растенията  да преминат период на почивка. Тя е задължителна, защото само тогава растенията оформят бъдещите си цветове.

Най-подходящият срок за размножаване на калата е в края на август-началото на септември. Туфите се разделят внимателно. По-дребните растения се засаждат в саксии номер 15-19, а по-едрите - в номер 30. Важно е коренищата да се покрият с 5-7 см от почвената смес, но връхните пъпки да останат напълно открити. Докато растенията се прихванат, се полива внимателно.

 









Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4385