Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Oпознай света / Природно чудо в Ирландия

03 Юли 12, 18:52 / Автор: http://www.hobyto.com/
Пътят на великана
Пътят на великана - природното чудо на Ирландия (Giants Causeway)
 
Великанската пътека е едно от най-ярките творения на природата. Уникалните скални образувания са се формирали на североизточния бряг на графско Антрим, близо до град Бушмилс, Северна Ирландия. 
Пътят се спуска от крайбрежието към морето и е съставен от каменни колони, чиито форми са толкова правилни, че все едно са сътворени от човешка ръка. Техният брой е около 37 000. Повечето от необикновените скални формирования са шестстенни, а останалите с четири, пет, седем и осем страни. Височината им достига до 12 метра. Според учените този природен феномен датира от преди 50-60 милиона години и е следствие на вулканична дейност. Изригналата по това време лава се е стекла към морето и след като е изстинала се е начупила на тези каменни късове, съставляващи днес уникалната забележителност.
През 1986 г. районът около Пътят на великана става част от списъка на ЮНЕСКО за световното природно наследство и е единственото място в Северна Ирландия с такъв статут. Година по-късно е обявен и за Национален природен резерват. Проведената през 2005 г. анкета сред слушателите на Радио Таймс му отрежда четвърто място по величие сред природните чудеса на Обединеното Кралство.
И тук не липсват легенди. Най-разпространената е за война великан на име Фин Маккул, който се захванал да прави насип в морето чак до остров Стафа в Шотландия, защото бил предизвикан от друг гигант. Приятели му казали, че противника му е много по-голям от него и тогава Фин, заедно със жена си, измислил гениалния план да се преоблече като бебе. Много нощи те работили над костюма. Когато съперника му дошъл да търси Фин, жена му му съобщила, че той е в гората и може да го изчака докато се върне. Тогава тя му показала бебето си и когато гиганта го видял бил ужасен при мисълта за това колко огромен ще е Фин. Мигновено се затичал обратно към Шотландия като не преставал да хвърля камъни по целия път.
Освен за да се полюбуват на цялостната му красота, туристите идват тук и за да посетят множеството пещери, образували се между отделните каменни блокове, до които може да се стигне и с лодка. Някои от най-известните са Порткун и Рънкери. Останките на няколко разрушени замъци допълват пейзажа около Великанската пътека. Един от тях е дворецът Дънлус, който е бил построен през 13 в. В източна посока пък се намира още по-стария замък Дънсеверик, а малко след него идва ред и на датиращият от 14 в. дворец Кинбейн. 




















Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5448