Питахая (драконов плод) – кралицата на нощта
Питахая е екзотичен кактусов плод, известен още като питая, драконов плод и ягодова круша. Драконовият плод не само изглежда уникално, но също е много вкусен и полезен.
Питахая (питая, драконов плод, ягодова круша) е екзотичен плод на растение от семейство Кактусови (Hylocereus). Родината й е Централна Америка, отглежда се в Югоизточна Азия, Мексико, Централна и Южна Америка, Израел. Красивите цветове на питахаята се виждат само нощем, затова е наричана „кралица на нощта“ и „лунно цвете“. Драконовият плод има продълговата форма, а външната част е покрита с червени, жълти или розови израстъци, които му придават уникален вид. Консумира се месестата му част – бяла или червена на цвят, сочна, не много сладка, изпълнена с черни семенца.
Питахая – хранителни качества
Над 80% от съдържанието на питахаята е вода. Богата е на витамините С и Е, минералите цинк, магнезий, фосфор, калций, флуор и т.н. Съдържа ненаситени мастни киселини – палмитинова, стеаринова, олеична и линолова киселина. Драконовият плод е богат на фибри и антиоксиданти.
Хранителни стойности в 100 г питахая: 36 ккал; 1 г белтъчини; 7 г въглехидрати; 0,4 г мазнини
Питахая – здравословни качества
- Питахаята съдържа фитоалбумин – антиоксидант, който се бори със свободните радикали и предпазва от ракови заболявания.
- В Тайван диабетиците използват драконовия плод като добавка към ориза, тъй като е богат на диетични фибри.
- Питахаята ускорява отделянето на токсините от организма, намалява холестерола и кръвното налягане.
- Драконовият плод подобрява храносмилането.
Как се консумира питахая?
Питахаята се консумира силно охладена, като се разделя на две и се дълбае с лъжичка. Добавя се към плодови салати, сладоледи, фрешове и коктейли. Мекият аромат е подходящ за направа на вино, а цветовете й – за чай. На хладно място зрелите плодове могат да се съхраняват около седмица, а по-слабо узрелите - до 12 дни. Екстрактът от питахая се използва успешно в козметиката.
Месестата част на плода съдържа полизахариди, които имат стягащ ефект, затова се влага в кремове и други продукти, забавящи стареенето на кожата. |