Благодаря Ви, че гласувахте.

 
Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Oпознай света / Неземно място

10 Март 12, 21:58 / Автор: http://hallo-people.blogspot.com
Платото Рорайма.
Плато Рорайма – голямата синьо-зелена планина.
 
Артър Конан Дойл в книгата си “Изгубеният свят”, населва Тепуи (както индианците нарича платата) Рорайма с динозаври, странни растения и животни. За наличието на това място автора е научил от докладите на британски изследователи Едуарт Тума и Гари Пъркинс. През 1884 г. те станали първите европейци изкачили платото Рорайма.
В Южна Америка, на границата между Бразилия, Венецуела и Гвиана, има няколко десетки планински върха наричани Рорайма Тепуи. На езика на индианците “Тепуи” означава “дом на боговете”. Тези върхове, с вертикални склонове и плоски върхове са някои от най-старите в света. Представлява останки от отдавна унищожено на плато , те са съставени от изключително твърд пясъчник. Тези труднодостъпни, отдалечени едни от други скали , изкачат като от нищото над околната повърхност, образувайки странни, неземни форми. Най-високата Тепуи се намира във Венецуела – планината Рорайма (2810 m), която също се нарича “Голямата синьо-зелена планина”. На върха и има площадка от около 30 квадратни километра.    
 Последвалите експедиции и съвременни посетители на открили никакви фосили от динозаври или други следи от праисторически живот на платото на Тепуи, но откриват един невероятен свят на планински кристали, невероятни клисури, пясъчни плажове, загадъчни мъгли, каменни образувания и зрелищни водопади.
 Коренното население нарича Рорайма "Майката на всички реки" и това не е случайно - платото дава начало на реки, рекички и ручейчета, които се вливат в най-големите водни артерии на тази част от света - Ориноко, Есекибо и Амазонка.
Извънземен пейзаж. Лунен, марсиански. Ние често използваме тези епитети, за описване на едни или други места. Обичайно това е синоним на безжизненост, на пустиня. Но странно защо като гледаме повърхността на платото Рорайма или Изгубеният свят, на границата на Венецуела, Гвиана и Бразилия, може уверено да кажем пак тези думи , но с нов смисъл - неземен, чужд, от друга планета.
Чувството че сте попаднали на друга планета не може да ви напусне : постоянна мъгла, черни скали с фантастични форми, широколистни растения с цветни ивици по стеблата, пропадаща под земята вода, малки черни жаби.Изгубен свят. Свят в който е лесно да се изгубиш. Защото е свят на който, ние хората не принадлежим.
 Достигането до платото не е чак толкова сложно колкото изглежда, не е нужна специална техника, както за останалите Тепуи. Но все пак трябва да сте готови за дълго ходене и да имате поне минимална физическа подготовка. Ако все пак сте решили да посетите "Изгубеният свят", то бъдете готови за висока влажност, огромни комари и студени нощи. Стените на Рорайма са заобиколени от тропически гори, които в миналото били още по-гъсти и обширни. Но през 1952 избухва страховит горски пожар, който буквално "облизвал" склоновете на планината, унищожавайки нейното зелено покритие. Някои от местните старейшини още помнят как е изглеждало всичко преди пожара и сочат корените на овъглени дървета.













Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1153