Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Опознай БЪЛГАРИЯ / Природни паркове

13 Януари 12, 17:13 / Автор: http://www.naselo.net
Парк "Българка"
Природен парк Българка
Природен парк "Българка" е разположен върху северните склонове и билните части на Шипченска и Тревнеска планини и обхваща територия от 22 000 ха. В територията му попадат :
Защитените местности: „Студен кладенец”, „Столища”, „ Мъхченица – Йововци” и „Соколски манастир”.
Природните забележителности: „Естествено тисово находище”, „Мъхнатите скали”, „Виканата скала” и вековното дърво „Големият Бук”.
“Виканата скала “ се намира в местността ”Стружната“ на шест километра от гара Кръстец. Надморската височина на скалния феномен е 1000 м. и заема площ от 0,5 ха. Основната скала е доломит, а почвата е кафява горска. Дървесната растителност е основно бук, но се срещат и единични дървета явор, червен глог и др. От тревистите видове по самия скален феномен се срещат родопски силивряк – Haberlea rhodopensis Friv. – растение, фигуриращо в Червената книга на България, здравец, кръглолистна каменоломка и др.
В района на природната забележителност, няколко месеца преди кончината си, народния поет Иван Вазов се е възхищавал на дивната природа на Стара планина и омайващата панорамна гледка, която се открива от Виканата скала към Предбалкана и Дунавската равнина.
Природна забележителност "Естествено тисово находище" в местността "Извора"се намира на 9 км. югозападна посока от гара Кръстец. Тисът /отровачка / - Taxus baccata L. - е рядък дървесен вид, включен в Червената книга на България в категорията “застрашен”.
Тисът е дърво или храст с изключително бавни темпове на нарастване, за което е известно, че достига възраст до 4000 години. Всичките части на растението са отровни, с изключение на червената месеста обвивка на семето, която може да се консумира.
Находището е разположено на 1100 м. Надморска височина върху кафява горска почва с основна скала доломит. Това е едно от най-големите естествени находища на Балканския полуостров.
Природна забележителност "Мъхнатите скали" обхваща строго защитена площ от 7, 4 ха. и буферна зона от вековна букова гора под връх Бедек (1488 м.н.в.) на средна възраст над 140 г.
Скалните ридове – ритли, както ги нарича народът, са четири, ориентирани в посока югоизток – северозапад. Най-високата им точка е разположена на 1311 м.н.в., а най- ниската на около 900 м.н.в. Между скалните гребени са разположени каменопади, по-малки скални образувания и вековни букови дървета.
Великолепни пейзажи, голяма денивелация, специфичен ландшафт, разнообразен релеф (скални гребени, разломи, сипеи и др.), богат петрографски състав и свързаното с всичко това биологично разнообразие очертават уникалния характер на защитената местност. На територията на защитената местност се срещат кафява мечка, две двойки скални орли, златки и др. представители на висшата фауна.
В границите на парк „Българка” попадат и няколко екопътеки:
Ако сте гости в местността „Узана”, имате възможност да се забавлявате, преминавайки по екопътека „Узана”.
Входната арка е до хотел „Импулс”, на нея е поставена план-схема на пътеката. През по-голямата си част тя води през прохладна букова гора. Поставени са табелки с най- често срещаните дървесните видове, изградени са кътове за отдих с място за палене на огън, спортни съоръжения, два заслона с барбекю. От панорамната площадка се виждат върховете Шипка и Бузлуджа, Бедек.
На малка полянка, заобиколена от гора и скални образувания, е Горското училище. То представлява истинска класна стая на открито, където най-малките ще получат своите първи уроци за природата и защо са нужни защитените територии.
За малките туристи са и Индианските шатри с кула за наблюдение и огнище, както и амфитеатърът на открито.
Туристическа Пътека – АЕК „ Етъра – Соколски манастир”
След разходка в АЕК „Етъра”, който пази духа на старите балканджии, пътеката тръгва от южния паркинг на комплекса полегато нагоре през гора. Изградени са кътове за отдих, поставени са информационни табла на ПП „Българка”. Преминава се през село Червена локва и се пристига на Соколския манастир. В двора на манастира се намира чешма с осем чучура, построена от Кольо Фичето, а в параклиса се пазят икони, зографисани от Захари Зограф.
Екопътека „Бъзовец” започва от спирка „Бъзовец”, недалеч от гара Кръстец, и върви по билото на Стара планина. Тук се намира възстановеният параклис „Вяра, Надежда и Любов”. От спирката пътеката се изкачва стръмно в северна посока и набира височина по реброто на едноимемнния връх Бъзовец ( 897 м. н.в.) , от чието плоско чело се откриват прекрасни гледки във всички посоки. По-нататък пътеката се спуска към Панорамната тераса с изглед към няколко живописни старопланински махали.
На половината от маршрута са направени уютен заслон за отдих и редица пейки и масички.
Образователен маршрут „Първи стъпки за начинаещи Bълшебници”
Първия кръг тръгва към връх Исполин и дава възможност за запознаване с лечебните растения в района и основните дървесни видове. От върха се откриват панорамни гледки на изток към върховете Шипка, Бузлуджа, Бедек, на юг - към блестящите води на язовир „Копринка” и Долината на тракийските царе, на запад - към масива Триглав. На север като на длан се вижда поляната Узана – най-голямата билна поляна в Стара планина. На връщане можете да се отбиете до кулата за наблюдение на птици в местността Марков стол, а в края на маршрута да се катерите по изкуствената катерачна стена, която е изградена върху сградата на ПСС. По време на прехода ще можете да спрете в някой от множеството кътове за отдих.
Вторият кръг тръгва също от срадата на ПСС и не след дълго ще пристигнете до Къщичката на Баба Яга, до нея има беседка. Следвайки маркировката, ще преминете покрай Географския център на България и през букова гора ще пристигнете до Лабораторията на Баба Яга – до вилата на Община Габрово. Тук малките вълшебници ще имат възможност да приготвят отвари от билки, да различават отварите от различните растения по цвят, аромат и вкус.
След това с кратко изкачване по писта ще излезете до уютен заслон, част от екопътека „Узана” и покрай Горското училище.










Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

7.3477