Черните домати, известни с търговското си наименование Кумато (Kumato), са доста разпространени в европейските магазини през последните няколко години. По всички свои параметри той прилича на обикновения домат само дето има по необичаен черно-кафяв цвят.
Този сорт домати имат дебела кожа и по-месеста част, както и невероятен вкус. Съдържат повече вещества, витамини и антиоксиданти, отколкото в обикновения домат. Антицианина, който дава този тъмен цвят, е и добра защита срещу рак и сърдечно-съдови заболявания. Кумато също има и свойствата на афродизиак.
За родина на този, не толкова познат у нас зеленчук, се смятат островите Галапагос. Въпреки това, този вид, който се предлага на европейския пазар, е следствие от продължителната работа на белгийски селекционери, смесващи диви и домашни сортове домати без всякакво генно инженерство. За първи път кумато започва да се отглежда в Австралия и първият градинар- специалист, заел се с това дело в далечния континент, Porta Kakouros, съветва да се заменят обикновените домати в супи, салати, кетчуп, със за сега екзотичните кумато.
Доматите се отглеждат в идеални климатични условия само от лицензирани производители. Затова и цената на тези особени домати е по-висока от на обикновените домати.