Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Oпознай света / Артериите на планетата

24 Октомври 11, 23:12 / Автор: idi.bg
Най-важните реки

Времето, когато реките са били главните транспортни магистрали, отдавна е добре забравено минало. Въпреки това обаче те продължават да бъдат незаменимите артерии на планетата, които имат огромно значение за екологичното равновесие и живота на Земята. За тези, които живеят покрай техните брегове, реките продължават да носят сакралната стойност, каквато са имали и за техните предци, а в участъците, където няма сухоземни и железопътни пътища, продължават да функционират като транспортни коридори, улеснявайки живота на хората. Кои са най-важните реки на планетата?


Река Яндзъ: Енергия(и противоречия)



Това е най-дългата река в Азия и третата най-дълга река в света, изминавайки разстояние от от 6 300 км . Някога една от най-важните пътни артерии на Китай, река Яндзъ се превръща в символ на политиката на добива на енергия от водни електроцентрали. От една страна проекти като хидровъзела "Санся" са опит Китай да се отърси от мръсотията на въглищния прах. От друга страна сериозно страдат екосистемите заради грандиозните конструкции, които са издигнати.


Меконг: Пътната артерия на Югоизточна Азия



 

Реката осигурява транспорта и е основният източник за напояване в Югоизточна Азия. Тя е 12-та по дължина в света и 10-та по отток, като бащата й дължина е 4500 км. В делтата на река Меконг във Виетнам под една или друга форма е съсредоточен стопанският живот на страната. Меконг преминава още през територията на Мианмар, Тайланд, Лаос и Камбоджа.


Река Ганг: Свещената река


 

Река Ганг, макар и да е известна най-вече със своята сакрална стойност, е важен от икономическа гледна точка път. Град Варанаси на бреговете на реката се смята за един от най-важните хиндуистки градове. За повечето от индийците животът няма смисъл, ако човек поне веднъж не се изкъпе във водите на Ганг и по този начин не освободи душата си от греховете.


Река Волга и река Лена



  

Река Волга е най-голямата река в Европа, която има ключово значение за икономиката на Русия. Половината от водещите руски градове, включително и столицата Москва, са разположени по нейното поречие. Едни от най-големите водоизточници в света се захранват от река Волга.

Река Лена е една от най-големите реки в Сибир. От дълги години делтата й замръзва, а по време на краткото лято се събужда в пищна зеленина.


Дунав: Европейска класика




Едва ли има някой, който да не е слушал "По тихия син Дунав" на Йохан Щраус.Дунав е втората по дължина река на Стария континент. Тя има важно транспортно значение ( преминава през десет европейски държави) и е източник на питейна вода.


Река Амазонка и Рио Уругвай




Река Амазонка е единствената възможност за придвижване из Амазонската джунгла. Реката е източник на живот( вода, храна, източник за напояване) за хората, които населяват този недружелюбен регион.

 Рио Уругвай е много по-къса от Амазонка, но има не по-малко значение, най-вече за енергетиката на Уругвай. Името на реката и на страната, идва от езика на индианците "гуарани" и буквално преведено означава "реката на цветните птици"


Нил, Нигер и Сенегал




Река Нил е най-важният воден път в Североизточна Африка, а земята по бреговете й на практика е единственият плодороден участък суша в целия регион.

 Река Нигер е друг важен водоизточник в пустинните територии на Северна Африка. Реката преминава през западната част на континента и плаването по нея е най-удобния начин за придвижване из региона. Река Сенегал е третата по важност в Северна Африка. Мали, Гвинея, Мавритания и Сенегал, през които тече Сенегал, са обединили усилия за опазването й.


Мисисипи



Легендарната река в Американския Среден Запад е била и продължава да бъде водещ транспортен коридор. Макар и да не е толкова използван както в миналото, този воден път е запазил митологичната и историческата си значимост.


Рио Гранде


 

 

 

Рио Гранде е една от най-дългите реки в САЩ и в по-голямата си част маркира границата на щата Тексас с Мексико. И от двете страни на реката, Рио Гранде има почти митичен статус, макар че е по-популярна като разделителна линия, отколкото като източник на вода в този пустинен регион.


Река Мъри
(Австралия)




Река Мъри е най-голямата река в Австралия. Тя е важен воден път, източник за напояване, а и любимо място за спортен риболов и други водни спортове.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1184