Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Oпознай света / Вулканични езера

12 Септември 11, 23:42 / Автор: idi.bg
Най-възхитителните
 
 
12-те най-възхитителни вулканични езера
 
Етиологията на вулканичните езера може да е различна. Някои от тях са се формирали в кратери, пълни с вода, други – вследствие изригване на вулкан, когато се отделят големи количества магма, при което магмената камера рухва под тежестта на земята, образувайки се голяма вдлъбнатина, наречена калдера, която се изпълва с вода. Всички от изброените езера са разположени върху действащи в миналото вулкани. Тези езера са красиви и величествени и всяко едно от тях има своята история.
 

Езерото Ijen, Източна Ява, Индонезия
Езеро Ijen е кратерно езеро, което се намира в Източна Ява, . Разположено е в група стратовулкани във вътрешността на вулкана Ijen. То е киселинно езеро, широко 1 километър, чиито води са в красиви тюркоазени нюанси. На това място се намират и много серни мини, а от едната страна на езерото има активни пролуки, от които се изпуска непрекъснато сяра на повърхността, която се разбива на парчета и се разполага в кратера. Разтопената, ярко червена сяра се промъква през пролуките и се депозира на дъното на езерото, където се охлажда и променя цвета си в яркожълт.
 
Калдерата Coatepeque, Ел Салвадор, Централна Америка
Coatepeque е вулканична калдера, намираща се в Ел Салвадор, Централна Америка. Тя е била формирана вследствие на серия от огромни изригвания преди 72000 и 54000 години. След масивните изригвания са се образували конуси от пепел и вулканични куполи, а голямото количество лава заляло ръбовете на калдерата. Кратерното езеро, намиращо се в калдерата, е около 26 кв.м и е едно от най-големите езера в Ел Салвадор. Около периферията му има разположени няколко горещи извора. Вътре в езерото се намира остров Теопан, който е бил от особена важност за цивилизацията на маите.
 
Езерото Товада, Япония
Езерото Товада е най-голямото кратерно езеро в Япония. То се намира в калдерата на активен вулкан, чието последно мощно изригване датира около 13.000 години. Всъщност езерото е разположено в двойна калдера, тъй като при по-слабо изригване се е формирала втората калдера под езерото преди около 5.400 години.
 
Езерото Катмай, Аляска
Вулканът Катмай е комплексен стратовулкан, открит на полуостров Аляска, в Южна Аляска. В центъра му има езеро, което се намира в калдера с диаметър около 4 километра. Калдерата е сформирана при изригването на вулкана Новарупта през 1912 година. Това вулканично изригване е едно от двете най-мощни, състояли през 20-ти век ( другото е на вулкана Пинатубо през 1991 година). То е било с продължителност от 60 часа и се е разпростряло на разстояние от около 10 километра.
 
Езерото Laach, Германия
Laach е езеро, разположено в калдера, което е с диаметър около 9 километра и се намира в Германия, в близост до градовете Кобленц (24 км), Бон (37 км), Андернах (8 км) и Майен (11 км) и само на 8 км от река Рейн. Калдерата се е образувала след мощно изригване на вулкана преди около 12.900 години. Това изригване е причинило глобално охлаждане, а тефрата, изхвърлена след вулканичното изригване, може да се намери в цяла Европа, заедно с много уникални минерали, които сега са открити в района.
 
Езеро Таупо, Нова Зеландия
Езерото Таупо се намира в Северния остров на Нова Зеландия и е най-голямото езеро в страната. Неговата площ е около 616 кв. км и се смята, че е образувано преди 26.500 години. Магмената струя, изхвърлена при изригването, е два пъти по-висока от историческите рекорди на Китай и Рим, при които небето е станало червено. Този вулкан понастоящем се счита за латентен, но вероятно ще се събуди от дългия си сън след няколкостотин години.
 
Езерото Тоба, Индонезия
Тоба е огромно езеро, образувано в калдера, което се намира на остров Суматра, . То е дълго около 100 километра, широко е 30 километра. Счита за най- голямото езеро в Индонезия и най-мащабното вулканично езеро в света. Формирането му е станало вследствие на изригване на супервулкан преди 25 милиона години. Тази ''експлозия'' е довела до глобална зима, при която много хора намерили смъртта си. Това е оказало негативно влияние върху популацията в Източна Африка и Индия, което е рефлектирало върху генетичното разнообразие на човешкия вид.
 
Езерото Крейтър, САЩ
Крейтър е красиво калдерно езеро, което се намира в южно-централната част на щата Орегон, САЩ. То има очарователен тъмносин цвят, водите му са кристално чисти и е основна забележителност в националния парк ''Езерото Крейтър''. Езерото не е замърсено, дори напротив – то е с най-чистите води, които прозират с рекордна яснота от   43,3 метра. Крейтър се е формирало преди около 7.700 години, когато вулканът Мазама разрушава калдерата под него. Има легенда, която гласи, че индианското племе Кламат са били свидетели на срутването на калдерата от вулкана и образуването на езерото. Според техните вярвания това явление се е тълкувало като велика битка между бога на небето-Skell и Llao - бога на подземния свят.
 
Райското езеро, границата между Китай и Северна Корея
 Райското езеро е разположено на границата между Китай и Северна Корея. То се намира в калдера и заема площ от 9.82 кв.км. Езерото е изключително красиво и обикновено е покрито с лед от месец октомври до месец юни. Местна легенда гласи, че това езеро е известно с чудовището, което го обитава. Първото сведение за него датира от 1903 година, когато човек споделя, че е видял същество, подобно на бивол, което нападнало трима души и след това отстъпило обратно във водата, след като е било простреляно шест пъти. Друг случай от 1962 година разказва за човек, който наблюдавал през телескопа езерото и видял две същества, които се преследвали едно друго във водата, и в същия ден стотици хора могли да потвърдят достоверността на това наблюдение. През 2007 г. репортер на име Zhuo Yongsheng заснел видео с продължителност 20 минути, което показва шест неидентифицирани същества, които плуват в езерото. Според него те са плували около час -   час и половина, преди да се скрият отново под водата.
 
Езерото Ниос, Камерун
Ниос е кратерно езеро, дълго 2 километра, разположено в северозападната част на Камерун. Под езерото има магмена камера, чрез която постоянно се просмуква въглероден диоксид в езерото и водата се заменя от въглеродната киселина. В продължение на хиляди години водата се е наситила с въглероден диоксид, който е имал опустошителни последици на 2 август, 1986. Езерото освободило около 1,6 милиона тона от въглероден диоксид, който се разпространил в радиус от 25 километра, вследствие на това действие 1700 души и 3500 животни били задушени.
 
Езера от лава
Езерата от лава са рядко срещано явление, което може да се случи по три начина. Всяка нова пукнатина, от която е изригвала достатъчно лава, успява само частично да запълни кратера около себе си. В момента съществуват само 5 такива езера - Ерта Але, Етиопия; Еребус, Антарктида; Килауеа, Хаваи; Нирагонго, Конго; Марум, Амбрим, Вануату.
 
Езерото на шампанското, Нова Зеландия
Това явление не може да се определи точно като езеро, но е зашеметяващо следствие на изригване на вулкан. Езерото на шампанското е геотермална зона в района на Уай-О-Тапу, разположено в Северния остров на Нова Зеландия. Горещият извор се намира на около 30 километра югоизточно от Роторуа и на около 50 километра североизточно от Таупо. Изворът е създаден преди 900 години от хидротермални изригвания на вулкана, чийто кратер е с диаметър 65 метра, максималната му дълбочина е 62 метра, а обемът му е 50 000 м3 от геотермална течност. Оранжевият оттенък по краищата му се дължи на депозитите на арсен.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1568