Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Опознай БЪЛГАРИЯ / Райско кътче

16 Август 11, 19:36 / Автор: rozali.com
Красив български бряг

Синеморец – райският плаж

Синеморец може да не е оживен морски курорт, но със сигурност е едно от най-съхранените и живописни селца по българското Черноморие. Синеморец е идеалният вариант за всички, които искат да се насладят на пълноценна почивка и райски плажове.

Синеморец - райският плаж

Вероятно почти всички летовници, отседнали в Ахтопол, ще ви препоръчат да ходите на плаж в Синеморец.
Предпочитат го дори и местните жители. Не че в Ахтопол няма пясъчна ивица или че е по-малко привлекателна дестинация. Просто златистите дюни на близкото селце са толкова магнетично привлекателни със своята идилична усамотеност, приказно красивата си природа и 4-те девствени плажа с тюркоазеносини води, че туристите без да се замислят потеглят натам.

Липсата на бурен социален живот, шумни нощни заведения и гръмогласни чуждестранни групи се компенсира с разнообразни природни дадености (планина, гори, скали, море, дюни...), омиротворяваща атмосфера, предразполагаща към истинска почивка, и богатство от туристически  маршрути. На ваше разположение е богат избор от вили за гости и хотели, които са осигурили всички необходими удобства за вашата лятна почивка. Без съмнение Синеморец е райският плаж на Южното Черноморие, където наистина можете да повярват, че сте само вие, морето и природата.

Разположение

Село Синеморец е най-южната точка на българското Черноморие. Разполага се върху живописен полуостров в Югоизточна България, на мястото, където река Велека се влива в Черно море и на около 6 км от границата с Турция. Отстои на 5 км от град Ахтопол, на около 20 км от общинския град Царево, на около 85 км от областния град Бургас и на около 485 км от столицата София.
Синеморец - райският плаж

История


Предполага се, че село Синеморец е построено върху останките от древно тракийско селище. Най-старите писмени сведения за него са от 1498 г. под формата на търговски документ. През вековете името му се променя няколко пъти - Каландзой, Галанджа, Каланджа, всички производни на буквалния превод на гръцката дума за „небесносиньо“ - „галаза“.

Според други писмени източници през XVI - XVII Синеморец е бил гръцко владение, част от окръг Анхиало, район Агатопол. Непосредствено преди Освобождението на България и следващите няколко десетилетия той попада в пределите на Турция. Освободено е едва през 1912 – 1913 г. като по земите му се заселват бежанци от Източна Тракия. Днешното си име – Синеморец, селото получава едва през 1934 г.

Забележителности и атрактивни места в Синеморец

Синеморец е миниатюрно селце с не повече от 250 жители. И може точно в това е неговото очарование. Има няколко кръчми, площадче, обединяващо местните жители и летовниците и понякога превръщащо се в лунапарк, и разбира се църква. Всъщност църквата „Св. Георги“ е една от най-забележителните сгради в селото. Построена е в западната част на селото, върху която някога се е простирало гръцкото селище. Реставрирана с лични стредства тя ще привлече вниманието ви с тухлено - каменни си стени, сини врати и кокетна градинка. Над входа й ще ви посрещне патронът „Св. Георги“, а във вътрешността ви очаква не по-малко хубава и интересна икона – на „Св. Модест“ (християнски светец, който наравно със Свети Георги се смята за покровител на земеделци и овчари, на едрия впрегатен добитък. )
Синеморец - райският плаж
Синеморец е особено атрактивна дестинация и за семействата с деца. Спокойствието, ниските цени и комфортните условия за престой, които селото предлага, го правят предпочитано кътче за разтуха от летните жеги. Накъдето погледът ви стига ще виждате спокойни сини води, ярко зелени гори, златисти пясъчни дюни и причудливи скали.

При Северния плаж, наричан още „Устието на река Велека“, се образува единственият на Балканския полуостров лиман (сладководно езеро). През 1992 г. Устието е обявено за защитена местност, но днес можете да се насладите на цялата прелест на района и по протежението на реката, като се запишете на разходка с лодка по Велека. Това ще е чудесна възможност да посетите и разположеното там село Кости, известно с нестинарските си танци, както и първият български резерват „Силкосия“. Разположен в подножието на Странджа планина върху площ от близо 400 хектара, той е обиталище на разнообразна и богата флора и фауна.

Южният плаж
, известен още като „Бутамята“ (Потамя), е съвсем малка, закътана от живописни скали златиста ивица в едноименния залив. При разкопки там са открити, крепостни руини, керамични фрагменти от V - IV в. пр. Хр.и от Средновековието, както и корабни останки.

Близо до „Бутамята“, оттатък скалите, също на брега на тих залив, се разполага друг спиращ дъха плаж - „Липите“. Името му е останало от някогашните липови насаждения, които днес са заменени с други широколистни дървета. Обърнете внимание на скалите тук – те са оформили интересни образи, които дори си имат имена - „Сфинксът“, „Гълъбите“, „Разделената канара“, „Скалата на Сизиф“ и т.н
Синеморец - райският плаж

Последен от плажовете на Синеморец и най-близо разположеният до турската граница, непосредствено преди най-южната точка на България село Резово, е плаж Силистар.
Той е приютен от  поредния спокоен и уединен залив и е част от защитена местност „Силистар“ - обширна площ, покрита с пищни лонгозни гори и дом на редки и защитени птици.
 

Дори да ви се иска да отседнете в по-оживен морски курорт, направете го, но не пропускайте да посетите поне веднъж Синеморец. Почти сигурно е, че ще се връщате отново и отново, и отново... покорени от неповторимата красота на най-райския плаж.


 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0832