Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Oпознай света / Английска градина

11 Август 11, 12:09 / Автор: hobyto.com
Цветни градини


           Леонардсли
е една от най-големите и най-зрелищни градини в Англия и безспорно се нарежда на челно място сред най-красивите места в страната. Разположена е близо до Хоршъм в графство Западен Съсекс върху площ от 240 акра.
Градините са създадени в края на ХIХ век от известния колекционер на растения Едмънд Лаудър, който купува имота от родителите на съпругата си. За много кратко време той превръща зелените площи в изключителен парк, засаждайки голямо количество екзотична растителност и изграждайки няколко изкуствени езера. Красивите гористи склонове и речни долини със глинеста пръст са изключително подходящи за отглеждане на любимите на Лаудър цветя сред които камелии, магнолии, камбанки, азалии и други. Най-голямата му страст обаче са били рододендроните. Много и различни сортове от тях украсяват градините и до днес. Освен да ги отглежда той е работил и в областта на хибридизацията им, която е въплътена в създаването на изключително ароматни сортове Лаудър, които са станали любима част от почти всеки двор до Втората световна война. С времето всеки нов собственик на градините е допринасял за тяхното обогатяване, а последния - Робин Лаудър изгражда още четири нови езера. 
Не само цветята са атракция в Леонардсли. Още със създаването й нейни обитатели са колония от кенгура-валаби. Повече от век те живеят полусвободно в границите на парка и пасат по тревните площи. Други представители на животинския свят са газела, бобри и птици, сред които и екзотичния черен лебед.
В близост до къщата има построен алпинеум - дело на прочутата викторианска фирма за озеленяване Джеймс Пулхам и Син. Нейно произведение е и могила, съдържаща изкуствени пещери за муфлон, които днес се използват от кенгурата.
Леонардсли може да се похвали и с изключително рядка колекция на викториански автомобили от времето 1883-1900 г. Някои от тях са в движение и до днес и участват в провежданото през ноември рали London to Brighton Veteran Car Run.
Най-доброто време да посетите този цветен кът е април, когато цъфтят прекрасните магнолии и камелии, а бреговете на реката са покрити с хиляди жълти нарциси. През май в пълната си красота разцъфват рододендроните и азалиите, разпръснати из цялото имение. Тази гледка привлича повече от 50 000 посетители годишно.
За съжаление тези градини вече не са достъпни за обществеността, тъй като през февруари 2010 г. семейство Лаудър ги продава на международен бизнесмен, който обявява, че ги затваря за туристи след сезона. От 30 юни 2010 парка Леонардсли е недостъпен и няма планове в бъдеще той да бъде отново открит за хората.
















 
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.1747