Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Опознай БЪЛГАРИЯ / Защо Златни пясъци са "златни"?!

03 Август 11, 10:27 / Автор: rozali.com
Златни пясъци

Златни пясъци – топ парти дестинация в Европа?

В Испания си имат Ибиса, във Франция си имат Сен Тропе, a в България си имаме Златни пясъци – една от най-популярните морски дестинации в Европа, омагьосваща туристите с екзотичната си атмосфера и възлнуващите възможности за парти приключения.
Златни пясъци - топ парти дестинация в Европа?

Курортен комплекс „Златни пясъци“ е един от най-старите курорти по българското Черноморие
. Любима дестинация на чужденците заради големите дискотеки, евтината бира и високия стандарт на курортната база, Златни пясъци си заслужи дори място в топ 10 на парти дестинациите в Европа.

Предполага се, че съвременното име на курорта - „Златни пясъци“, е свързано с местна легенда за заровено имане. Пирати избрали тези земи, за да скрият заграбеното си златно съкровище. Но в знак на отмъщение, самата Земя  го превърнала във финия пясък, с който днес се слави тази морска дестинация. При това, заради екологичната чистота на района и покриването на европейските стандарти за курортни изисквания, плажовете на курортен комплекс „Златни пясъци“ са удостоени с приза „Син флаг“.    

В началото на XX в. създателите на българската археологическа дейност и музейно дело братя Шкорпил първи осъзнават богатството от природни и географски дадености на тези земи и предлагат построяването на санаториум и курортна база там. Но идеята им да се изгради стабилна туристическа база, предлагаща отлични условия за балнеолечение, която да прослави България като европейска дестинация за морски туризъм, се осъществява близо 100 години по-късно и половин век след първата копка на комплекса.

И пак не точно според техните виждания – защото макар и рекреационно ориентиран, курортен комплекс „Златни пясъци“ влезе в топ 10 курортите на Европа, идеални за купонясване, преизпълнени с чуждестранни туристи и рай за нощен живот. При това на едни от най-ниските цени в Европа. Е как тогава да не бъдат обявени „Златни пясъци“ за топ парти дестинация, наред с испанския остров Ибиса и френския курорт Сен Тропе?!

Разположение

Курортният комплекс „Златни пясъци“ се простира по крайбрежието на живописен залив в северната част на българското Черноморие. Отстои на около 20 км северно от общинския и областен град Варна, на около 150 км северно от Бургас и на около 490 км източно от столицата София.
Златни пясъци - топ парти дестинация в Европа?

Територията на курортен комплекс „Златни пясъци“ е част от защитената територия на Природен парк „Златни пясъци“. Така 3,5-километровата плажна ивица с фин пясък е украсена с пищна зелена яка от широколистни гори, които достигат чак до скалистото крайбрежие и осигуряват убежище на десетки редки растителни и животински видове.

История  

Според археологическите данни, територията на днешни „Златни пясъци“ е била обитавана от траките и от древните римляни (от там минавал път, свързващ Константинопол с други търговски градове).

Все пак, изграждането на курортен комплекс „Златни пясъци“ като дестинация за семейна релаксация започва през 1956 г. около сладководно езеро с костенурки на 100 м. от морския бряг в местността Узун Кум (в превод от турски – Дълги пясъци). Първоначалният инфраструктурен план, включващ хотелски комплекси и разнообразни атракции, е изпълнен на 3 етапа в рамките на 10 години, от брега към вътрешността.

Истинският си разцвет курортът „Златни пясъци“ изживява в края на 90-те години на XX в., когато започва приватизацията на земите. След като през 2000 г. става изцяло частна собственост, започва и масовата строителна дейност, като към днешна дата вече има близо 100 хотела, спортни игрища, яхтено пристанище, обширни паркови площи и всевъзможни атракции за развлечение.

Забележителностите в курортен комлекс „Златни пясъци“


От край време курортен комплекс „Златни пясъци“ е привличал туристите с пъстроцветната си и разчупена инфраструктура, съчетаваща пищни хотелски комплекси, оригинални модернистични хрумвания под формата на статуи, тревисти площи и умалени копия на световни забележителности, отлично уредени игрища за голф, тенис и стрийтбол, просторни алеи измежду кичести паркови площи и дори 4 минерални извора с прилежащите към тях балнеолечебни центрове, предлагащи над 100 вида терапевтични услуги.  
Златни пясъци - топ парти дестинация в Европа?

Всяко едно от изброените и всички останали неизброени атракции могат да се припишат към забележителностите на курортен комплекс „Златни пясъци“.
В централната му част, където някога е било езерото с костенурките, сега се намира главната атракционна зона на курорта с умаления модел на Айфеловата кула, Виенското колело и гранд хотел "Интернационал", посрещащ гостите си със зрелищен уличен шоу спектакъл.

Не по-малко интересна е й крайморската улица на курортен комлекс „Златни пясъци“, както и курортният парк, осигуряващ всякакви възможности за разходка, спорт и забавления. С падането на нощта те се превръщат в сцена на действието, предлагайки пъстра смесица от музика, танци, кулинария и порочни предизвикателства. През деня пък, ако сте жадни за култура и духовно просветление, можете да се разходите по алеите на парка и да се снимате пред модернистичните статуи на фона на морето, да посетите местната църква „Рождество Св. Йоан Кръстител“, в която всяка неделя и в официални празнични дни се провежда църковна служба,  

Ако трябва обаче да определим топ забележителността на курортен комплекс „Златни пясъци“, то това без съмнение ще е Природен парк „Златни пясъци“, защитен със закон през 1943 г. Обширната му територия с площ 1320 хектара следва златистата крайбрежна ивица и се простира още километър зад нея. Естествените широколистни гори, покриващи хълмистите възвишения, са дом на над 500 растителни вида сред които 20 редки и застрашени от изчезване растения, както и на 70 вида птици, 30 вида бозайници, 7 вида земноводни и18 вида влечуги.

В североизточната част на Природен парк „Златни пясъци“ се намира Франгенското плато, на чиято най-висока точка има останки от римска крепост. В югозападната част пък се  намира скалният манастир Аладжа манастир (от турски „Шарен манастир“) „Света Троица“, построен през ранното средновековие (XII - XIII в.) и подробно проучен от братя Шкорпил в края на XIX в..Скалните пещери са били заселени първо от византийци, а по-късно от монаси – аскети. Към днешно време са запазени 20 помещения и 3 църкви, разположени на две нива и свързани с изсечена в скалите стълба. През 1912 г. е обявен за народна старина, през 1957 г. - за паметник на културата от национално значение и днес функционира като музей.

В непосредствена близост до Аладжа манастир, в западна посока, ви очаква още една група помещения, известни с името „Катакомби“. Разположени са също на 2 нива,  като първото е било предназначени за живеене, а на второто е била оформена костница с 5 гробници, изсечени в пода. По откритите реликви се препдолага, че те са били обитавани още през IV – VI в. Така Аладжа манастир и „Катакомбите“ образуват един своеобразен исторически комплекс.
Златни пясъци - топ парти дестинация в Европа?

Не са пропускане и останалите културно-исторически обекти на територията на природен парк „Златни пясъци“ - останки от базилика и късноантична крепост от IV – VII (на север от манастира, открити от братя Шкорпил), останки от славянско селище, както и 200-годишният чинар с височина 200 м и обиколка на дънера 4 м. Тях можете да разгледате, ако поемете по един от 5-те пешеходни маршрута, които са с различна дължина и ще ви преведат през най-красивите кътчета на парка. Има и още 4 специализирани маршрута, единият от които предвиден за най-малките изследователи.

Оказва се, че почивката в курортен комплекс „Златни пясъци“ може би ще бъде едно малко по-рзлично изживяване, сравнено с отаналите ни черноморски курорти. Не че и тук не липсват типичната балканска атмосфера и познати форми на алтернативен туризъм. Просто природата и културната натовареност на мястото заявяват своето категорично доказателство, че „Златни пясъци“ не е просто топ парти дестинация в Европа. Курортен комплекс „Златни пясъци“ е изисканата перла на северното черноморско крайбрежие.

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.3543