Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Познавате ли това растение? / Символът на Корфу

16 Юни 11, 23:53 / Автор: rozali.com
Кумкуат

Кумкуат – символът на Корфу

Кумкуат – дребният оранжев цитрус, символ на гръцкия остров Корфу. В стария град на Керкира е пълно с „кумкуатаджийници“, в които може да се купят разнообразни неща от кумкуат – сладко, желе, ликьор, ракия и т.н.

кумкуат

Кумкуат – що е то?
Кумкуат (Citrus Japonica) е дребен цитрусов плод на вечнозелено дръвче или храст, достигащо 3 метра височина, от семейство Rutaceae. Има приятен вкус, подобен на портокал, с лек кисело-горчив привкус. Може да се яде с кората. През 1912 година ботаниците ги обособяват в отделен род Fortunella, тъй като кората им е по-тънка и сладка от другите цитрусови плодове.

кумкуатПлодовете са с кръгла (Fortunella japonica) или овална (Fortunella margarita) форма. Създават се и се отглеждат  кръстоски между кумкуат и цитрусови растения – лаймкуат (лайм и кумкуат), мандаринкуат (мандарина и кумкуат), сънкуат (лимон и кумкуат) и т.н.

Кумкуат – кратка история
Всъщност кумкуатът се появява на остров Корфу чак след Първата световна война, а е култивиран в Китай още през Средновековието. Затова понякога го наричат „китайска мандарина“. Японците му викат „кин-кан“, което в превод означава "златен портокал". Англичаните го разпространяват в Европа в средата на ХІХ век. Днес кумкуат се култивира и отглежда в Китай и Индокитай, Япония, Флорида и Калифорния.

Кумкуат – хранителни качества
Кумкуатът е богат на витамини (С, А, D, E и от групата В) и минерали (калций, магнезий, желязо, фосфор, цинк, мед, магнезий и т.н.).

Хранителни стойности в 100 г кумкуат: 71 ккал; 1,9 г белтъчини; 0,9 г мазнини; 16 г въглехидрати; 6,5 г фибри

Кумкуат – кулинарно приложение
Кумкуатът има разнообразни кулинарни приложения – освен суров, може да се консумира сушен, захаросан, под формата на сладко, желе, ликьор, ракия и т.н. Има тонизиращо и освежаващо действие. Смесен с гореща вода облекчава болките в гърлото. Кумкуатът е предпочитан коктейлен плод и понякога замества маслинката в мартинито.

кумкуат

Кумкуат в диетата
Подходящ ли е кумкуатът за диета? Естествено, но в суров вид, а не захаросан, в сладко или на ликьор. Богат е на фибри, подобрява храносмилането, освежава и зарежда организма с енергия. 

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1106