Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Любопитно за животните / Казуар

13 Март 11, 21:51 / Автор: bg.wikipedia.org
Щраус, ама не съвсем
Казуар
 
Казуарите са птици от разред Щраусоподобни. Името им произлиза от индонезийската дума „казуари“, която в превод означава „рогата птица“, заради костния израстък на главата на казуара. Обитава тропическите гори на остров Нова Гвинея и няколко съседни острова. Счита се за втората най-едра птица на Земята след африканския щраус.

Интересното при казуарите, което ги различава от другите щраусоподобни, е яркосинята шия и торбичката под клюна, която най-често е червена. Освен това птицата живее в екваториални гори, което не е типично за други птици от този разред. Прехранват се с плодове, семена, а също и с насекоми, жаби и змии.

Оперението на птицата е черно, като се изключи разбира се шията. Характерен за казуарите е наподобяващият рог костен израстък на главата. Той обикновено е широк и наподобява шлем, което е дало и името на най-едрия от подвидовете казуари — шлемоносият казуар, при който този израстък е с по-големи размери в сравнение с този на останалите 2 вида. Все още не е изяснено за какво служи образуванието, но някои учени твърдят[кой го твърди?], че птиците го използват по време на брачните си танци. Изключително опасна и агресивна птица, поради силните и масивни крака.
Съществуват 3 вида казуари:
Шлемонос казуар — най-едрият от трите вида. Възрастните индивиди достигат 1,6 м. височина и тегло до 90 кг. Обитават Нова Гвинея и индонезийските острови Ару, Серам и Халмахера.
Оранжевошиест казуар — името му идва от оранжевия пръстен около шията. Обитава горите на Нова Гвинея. Достига височина 1,4 м. и тегло около 70 кг.
Казуар-джудже — това е най-малкият вид казуари. Достига височина около 1 м. и тегло 45 кг. Разпространен е в Нова Гвинея, на съседния остров Нова Британия и в части от североизточна Австралия.
Отскоро е известно, че казуарите заемат много важна екологична ниша в естествената си среда, тъй като спомагат за разпространяването на различни видове растения. Това става по следния начин: известно е, че семената и плодовете съставляват значителна част от менюто на казуарите. Оказва се, че след като ги погълнат, птиците могат да разпространят семената на дадено растение другаде чрез своите изпражнения. Така казуарът се оказва един вид преносител на растенията, като при растежа си тези семена са спомогнати от ценните вещества, които съдържат фекалиите на птицата. Това явление не е открито за първи път. То се среща при много други видове птици и прилепи, но не се е считало за съвсем типично за казуарите.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.9261