Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Любопитно за животните / Патици Мандаринки

07 Декември 10, 22:44 / Автор: pikantno.eu
Китайски символ

Патици Мандаринки – китайският 

символ на вечната любов


Мандаринките (Aix galericulata) се смятат за едни от най-красивите птици в света. Спадат към разред Гъскоподобни, семейство Патицови.

Странното им име идва от административна длъжност в средновековен Китай - високопоставени чиновници и съветници на императора - които са се обличали в доста пищни и многоцветни униформи.

В продължение на векове декоративните птици са украсявали езерата в парковете и градините на Китай, Корея и Япония. Красивото оперение обаче се наблюдава само при мъжките екземпляри. Женската е почти незабележима с маскировъчното си кафеникаво оцветяване.

Патиците мандаринки се отличават с особена нежност, преданост и привирзаност към партньора си и винаги летят по двойки. Затова се приемат като символ на брака. Китайците вярват, че тези птици си избират партньор само веднъж в живота и му остават верни до смъртта си. А ако се случи така, че  едната птица загине, партньорът й много скоро след нея умира от мъка. Поради тази причина, мандаринките се смятат и за символ на семейната вярност. Затова, когато в Китай младоженецът извежда булката от бащиния й дом, всички вдигат тост за здравето на патиците. А изображение на  красивите птици в традиционния стил на китайската живопис, се смята за най-добрият подарък за младоженците.

Мандаринката, освен че е най-красива, е и сред най-дребните представители на разред Гъскоподобни. Тежи едва между 400 и 700 грама. За разлика от другите патици, мандаринката се чувства добре в короните на дърветата и често почива кацнала на някой висок клон. Като цяло предпочита да се придържа към гористите участъци на реките. Затова и понякога ги наричат горски или дървесни патици. Гнездят основно в дупки на дърветата, на височина от порядъка на десетина метра. Женската снася от 5 до 10 бели яйца, които мъти в продължение на 28–30 дни. Още с излюпването си малките, насърчавани от майката, изскачат от гнездото, което често е на значителна височина, и използвайки недоразвитите си криле и ципи на краката, омекотяват падането. Малките са изключително издръжливи и подвижни, плуват отлично, при заплаха се гмуркат и задържат успешно под водата. Хранят се много и практически с всичко, което могат да открият във водата и много бързо се развиват.

Полетът им̀ притежава висока маневреност. Но най-характерното за него е, че в случай на уплаха излита вертикално нагоре, което е непостижимо за повечето от останалите гъскоподобни. Другата им интересна особеност е, че мандаринките не крякат, а свистят и шептят.

От повече от един век, мандаринката се отглежда и като декоративна птица в домашни условия, при което се чувства и разможава добре. Не е придирчива към храната, издържа на сравнително хладен климат. Среща се и у нас, но предимно в диво състояние, в близост до Черноморското крайбрежие и река Дунав.
















Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5764