Макадамия (австралийски орех) е най-висококалоричната ядка, със специфичен вкус и множество полезни свойства. От няколко години макадамията се предлага и на българския пазар, но все още не е добре позната на потребителите.
Макадамия (австралийски орех) е род растения от семейство Proteaceae. Плодовете й представляват кръгли орехчета с едно или две семена. Съществуват 9 вида макадамия, от които 7 са отровни и 2 ядивни. Родината й е Източна Австралия. Австралийските аборигени я познават от хилядолетия, но ядките носят наименованието си от фамилията на шотландския химик Джон МакАдам, който култивирал макадамията.
Коренните жители на Австралия наричат древното дърво “киноуал-киноуал”, а първите европейски заселници го прекръстили на “киндал”.
Макадамията получава още много названия след разпространението си по световните пазари - “куинсландски орех”, “орех бопъл”, “орех маручи”, “орех буша” и т.н.
Интересното е, че ядките макадамия се култивират не в Австралия, а на Хаваите.
Към световните производители се присъединяват Нова Зеландия, Бразилия, САЩ, ЮАР, Израел, Коста Рика и други.
Макадамия – хранителни качества
Макадамията е най-калоричната ядка заради високото съдържание на мононаситени мазнини – около 720 ккал в 100 грама. Въпреки това редовната консумация на 20-30 г макадамия дневно може да доведе до около 8% намаляване на мазнините в организма.
В ядките се съдържат също около 9% протеини, 9% въглехидрати, 2% фибри, минералите калций, калий, желязо, селен и фосфор, витамините В и PP и други ценни хранителни вещества.
А маслото от макадамия притежава изключителни козметични свойства (подхранва и овлажнява кожата), защото е богато на омега-7-палмитоидна киселина (около 22%).
Макадамия – здравословни качества
- Макадамията помага при мигрена, ангина и авитаминоза.
- Австралийският орех се препоръчва също при артрит и други костни заболявания.
- Макадамията намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта, предпазвайки от сърдечносъдови болести.
- Австралийският орех съдържа по-малко количество натрий в сравнение с останалите ядки, затова е подходящ за хора с диабет, артериална хипертония и метаболитни нарушения.
Любопитно за макадамията
Черупката на макадамията е толкова здрава, че е създадена специална макадамотрошачка, тъй като обикновената орехотрошачка не е достатъчно силна.
Единствено папагалът макао (Hyacinth Macaw) е способен да се справи с яката си човка и да стигне до сърцевината на ядката без особени проблеми.
Но собствениците на домашни любимци трябва да бъдат особено внимателни към макадамията, защото тя е отровна за тях и може да пълно обездвижване и невъзможност за изправяне на крака за около 48 часа.