Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Познавате ли това растение? / Макадамия

16 Ноември 10, 23:01 / Автор: rozali.com
Австралийски орех

Макадамия (австралийски орех)

 
Макадамия (австралийски орех) е най-висококалоричната ядка, със специфичен вкус и множество полезни свойства. От няколко години макадамията се предлага и на българския пазар, но все още не е добре позната на потребителите.


макадамия (австралийски орех)

Макадамия (австралийски орех) е род растения от семейство Proteaceae. Плодовете й представляват кръгли орехчета с едно или две семена. Съществуват 9 вида макадамия, от които 7 са отровни и 2 ядивни. Родината й е Източна Австралия. Австралийските аборигени я познават от хилядолетия, но ядките носят наименованието си от фамилията на шотландския химик Джон МакАдам, който култивирал макадамията.

макадамия (австралийски орех)Коренните жители на Австралия наричат древното дърво “киноуал-киноуал”, а първите европейски заселници го прекръстили на “киндал”.

Макадамията получава още много названия след разпространението си по световните пазари - “куинсландски орех”, “орех бопъл”, “орех маручи”, “орех буша” и т.н.

Интересното е, че ядките макадамия се култивират не в Австралия, а на Хаваите.

Към световните производители се присъединяват Нова Зеландия, Бразилия, САЩ, ЮАР, Израел, Коста Рика и други.  


Макадамия – хранителни качества


Макадамията е най-калоричната ядка заради високото съдържание на мононаситени мазнини – около 720 ккал в 100 грама. Въпреки това редовната консумация на 20-30 г макадамия дневно може да доведе до около 8% намаляване на мазнините в организма.

В ядките се съдържат също около 9% протеини, 9% въглехидрати, 2% фибри, минералите калций, калий, желязо, селен и фосфор, витамините В и PP и други ценни хранителни вещества.

А маслото от макадамия притежава изключителни козметични свойства (подхранва и овлажнява кожата), защото е богато на омега-7-палмитоидна киселина (около 22%).   
 
Макадамия – здравословни качества

  • макадамия (австралийски орех)Макадамията помага при мигрена, ангина и авитаминоза.
  • Австралийският орех се препоръчва също при артрит и други костни заболявания.
  • Макадамията намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта, предпазвайки от сърдечносъдови болести.
  • Австралийският орех съдържа по-малко количество натрий в сравнение с останалите ядки, затова е подходящ за хора с диабет, артериална хипертония и метаболитни нарушения.

Любопитно за макадамията
 
Черупката на макадамията е толкова здрава, че е създадена специална макадамотрошачка, тъй като обикновената орехотрошачка не е достатъчно силна.

Единствено папагалът макао (Hyacinth Macaw) е способен да се справи с яката си човка и да стигне до сърцевината на ядката без особени проблеми.

Но собствениците на домашни любимци трябва да бъдат особено внимателни към макадамията, защото тя е отровна за тях и може да пълно обездвижване и невъзможност за изправяне на крака за около 48 часа. 

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1456