Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Цвете на месеца / За цветята

03 Ноември 10, 22:41 / Автор: admin
Цветята - послание, емоция и стил на живот

 

Цветята - послание, емоция и стил на живот

Цветята ни съпътстват през целия живот и са навсякъде около нас. Възхищението и въодушевлението ни е сътворило митове, легенди и символика, която макар и разбирана по различен начин и често оспорвана във времето е оставила вечни символи - лавров венец за победителя, палмова клонка за мир и приятелство, червени рози като израз на голяма любов, портокалови цветове - за украса на булката.

С времето цветята и съчетанието им са се променяли, но и днес няколко стръка цветя, подредени в букет или цветна декорация, са най-популярният подарък. Подаряваме цветя за рожден ден, с цветя засвидетелстваме уважение към хора, които не сме виждали скоро, поднасяме ги за приветствие, здраве, благодарност, настроение, скръб, или просто създаваме приятна атмосфера с тях. Може би защото правят живота ни по-красив и приятен, те остават вечни пратеници на чувствата ни и емблема на нашия стил на живот.

От приключение към професия

Древните гърци поднасяли цветя на атлетите, спечелили Олимпийските игри. Храмовете и сградите, където се провеждали различни тържества, също били декорирани с цветя. Римляните започнали да украсяват предверията на къщите си с цъфтящи растения в закачени съдове. Император Тиберий дори построил оранжерии, в които за отопление използвали нагрят от слънцето тор. Той излъчвал топлина и така дори през зимата се отглеждали зеленчуци и екзотични цветя, които императорът донасял от своите походи. Египетските фараони изпращали своите градинари до далечни земи, за да им носят екзотични образци от тамошната флора. Гръцките и римските армии също са пренасяли растения от своите походи. Кръстоносците донасят непознати растения в Англия. И Колумб се завръща със семена от Новия свят. А през 17 и 18 век на корабите често пътуват ботаници, които имали за задача да идентифицират растения, годни за храна и медицински цели. През 1768 г. Джоузеф Банкс, плавайки на кораба на капитан Кук, “Индевър”, донесъл 3000 растителни вида, от които над една трета били напълно непознати до тогава.

В началото на 19 век в резултат на европейските пътешествия по цял свят, много растения били открити, класифицирани и събрани. Станало модерно да се отглеждат растения с естетически цели. Тази тенденция довела до използването на външни цветя за декорация в къщите. Отглеждането на екзотични цветя и растения с декоративна цел се разпространило широко в Европа, особено сред богатите и заможни хора във Великобритания. Притежаването и показването на екзотични цветя станало престижно занимание и често водело до голямо съперничество между любителите на цветята. Във въодушевлението си хората сътворили митове, легенди и дори “език” на цветята. През Викторианската епоха (1837-1901 г.) всяко цвете е имало свое собствено специално послание и така се родили не малко “цветни” флиртове.

В края на 19 век продажбата на цветя и аранжирането им се превърнали в професии. Съвременното аранжиране на цветята е поставено през 30-те години на 20 век, създават се правилата за начинаещи и на сцената се появяват първите експерти.

Символ на успеха

Значението на цветята и растенията е не само естетическо. Архитекти и декоратори изследват благотворното им въздействие в работната среда и градовете. Те дават и кратка формула за успеха - приятна и продуктивна среда на работното място. Правилната комбинация от цветове и цветя в помещението, в което работим или живеем ни стимулира и успокоява, предизвиква приятни емоции и повишава настроението ни. Цветята ни карат да изпитваме повече щастие, приятелство, благоразположение, самоувереност и много по-малко тъга, гняв или страх. През 70-те години на миналия век учени от НАСА първи установяват, че растенията пречистват въздуха и водата. От тогава големи американски и европейски институти, университети и организации провеждат собствени проучвания в тази област.

Цветята намаляват стреса, раздразнението на очите, помагат да се справим с главоболието и синузита и да се концентрираме по-лесно, особено ако сме пред компютъра всеки ден. Цветята в интериора влияят и върху решението за нова работа -офиси и сгради с растения и цветя са предпочитани за ново работно място.

Цветята влияят и на здравето

Те създават спокойна атмосфера, ако букетът е с еднаква окраска. Червеният цвят, например, влияе положително върху имунната система, затова се отразява добре на хора, които се възстановяват след медицинско лечение. Червеното премахва пролетната умора, действа ободряващо и мобилизира нервната система, но не влияе добре на хора с високо кръвно налягане. Не им поднасяйте букет с червени цветя. Кралският виолетов цвят, в нюансите от страстно лилаво до меките тонове на лавандулата, действа успокояващо и укрепва вътрешното равновесие. Цветна аранжировка в лилав цвят активизира мисленето. Жълтият цвят символизира слънцето. До не отдавна приемани като “евтини” цветове, жълтото и оранжевото подобряват настроението, действат стимулиращо и добавят топлина, бодрост и радост.

Най-популярният подарък

Когато избираме цветя за подарък, сме под влияние на настроението си или искаме с цветята да създадем настроение. Тогава избираме розови или жълти, а за да покажем дълбока любов, червени.

Но все пак не забравяме каква е връзката ни с получателя, съобразяваме се със случая и фирмената култура. Поднасянето на цветя зависи от повода и степента на близост с този, когото поздравяваме. Формата и вида на цветята също са от значение. Не е най-важното да купим редки, екзотични или скъпи цветя. Избираме цветя според повода и сезона. Композиция от едноцветни лалета, фрезии или рози винаги е много елегантна.

Но с някои цветя трябва да внимаваме. Един мъж може да си позволи да подари на жена карамфили само ако е сигурен, че тя го харесва. Въпреки че карамфилите са красиви и имат голямо разнообразие на цветове и видове, много жени не ги предпочитат, а някои ги намират за евтини. На хората на изкуството във Франция и Италия не поднасяйте карамфили, защото суеверието гласи, че носят лош късмет. В Германия карамфилите се използват за погребални церемонии и с този повод се свързват и белите хризантеми в Италия, Испания, Полша, Гърция, България.

Здраве и щастие

Растенията у дома поемат през деня въглероден диоксид от въздуха, а през нощта го излъчват обратно. Това не оказва влияние върху здравето, защото поетият газ е 4-5 пъти повече от отделения. Сред най-мощно поглъщащите въглероден двуокис са цветята с големи листа, като фикус, филодендрон и малките декоративни палми, особено ако листата им се забърсват от прахта с влажна кърпа.

Освен красотата, която внасят в помещението и пречистват въздуха, те имат и лечебно въздействие.

Азалията и мушкатото спасяват от отрови. Те всмукват в листата си освен въглероден диоксид и формалдехид, бензен, трихлоретан и диоксини от мебели, дрехи, почистващи и миещи препарати, мокети и битова техника. За 6 часа само няколко саксии с азалии и мушкато са пречистили въздуха от формалдехид в помещение от 50 куб. метра.

Листата на алоето всмукват вредните газове от въздуха и така ги преработват, че през нощта отделят още полезни вещества. Доказано е, че депресии се преодоляват по-лесно в присъствието на алое. Във връзка с това е препоръчително, ако работите с компютър, да държите близо до бюрото си саксия с алое.

Аспарагусът и бегонията неутрализират инфекциите. Неутрализирането им става чрез отделени от тъканите на листата естествени летливи антибиотици (фитонциди). За да се предпазим от грип, е добре да държим поне 2-3 саксии с аспарагус или папрат в помещението.

Лимонът, здравецът, бръшлянът и аспарагусът освен фитонциди изпаряват и етерични масла, полезни при намален имунитет.

Препоръчително е близо до монитора на компютъра да поставим кактус, тъй като той отделя летливи вещества, успокояват раздразнената конюнктива на очите

За да създадете подходящата атмосфера и търсения ефект със саксийни растения, най-добре се доверете на професионалисти. Освен че ще подберат подходящите растения, те ще се погрижат да се развиват и винаги да изглеждат добре. За композиции от рязан цвят можете да използвате дори цветя от полето и градината, и да откриете нови способности в себе си и скрито въображение. Важно е не само да знаете правилата, а да имате вдъхновение и ентусиазъм.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.8034