Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Oпознай света / Уникални манастири по света

17 Октомври 10, 23:41 / Автор: novini.zahotelite.com
Уникални манастири
По света съществуват множество красиви и неповторими манастири, които имат своята интригуваща и пленяваща история. Някои от тях могат да ни удивлят с архитектурата си, други с дългогодишното си съществуване, а трети на местата, където са построени. Научете малко повече за най-интересните от тях като прочетете редовете по-надолу…
1. Едни от най-уникалните манастири в света без съмнение се намират в местността Метеора в Гърция, на  около 70 км. от Лариса и на 20 км. от Солун. Всъщност на това място се издигнат по  общо седем  манастира на  седем отделни хълма, намиращи се на  приблизително  400 метра от земята. В миналото са били  24, но до днес са оцелели само тези. Обителите са толкова труднодостъпни, че няма как да не се запитаме как е възможно да бъдат основани  тук. Около тях зеят  такива огромни пропасти, че чак да потръпнеш. Монашески комплекси датират още от 11 век. Тогава послушниците  са  били изобретателни и изградили множество въжени мостове и издялали стълби в самите скали, за да могат  да стигат до тях. Буквално в превод от гръцки „метеор” означава  „висящ във въздуха” и това идеално пасва на характеристика на манастирите.
 
2. Такцанг в Кралство Бутан е друга уникална скална обител. Той е съграден на 3100 метра от земната повърхност и кара всеки един посетител и турист да му се възхищава и прекланя пред величието му. Посветен на Буда, той се състои от седем храма, кой от кой по-красив и очарователен. Може би ще се зачудите как се стига до горе? Определено не е с кола или самолет. А единствено пеш или пък яхнали някое местно  магаренце.
3. Със сигурност имате право да се чувствате горди, ако имате шанса да посетите прекрасния манастир Юмбулаганг, разположен в Тибет, който е на повече от 2000 години. В началото той е създаден като дворец, но през  7 век е превърнат в будистки храм. Когато  в страната избухва Културната революция ( 1966 – 1969) той е разрушен и след време е основно реставриран. От него се открива пленяваща гледка към цялата живописна природа, която се рее наоколо.
 
4. Манастирът  Монсерат се простира в едноименния национален парк в Италия, област Каталуния. През  1025 година този истински шедьовър е съграден в прегръдката на огромни и внушителни скали. Днес в него живеят към 80 монаха, които ежедневно се грижат за реда и дисциплината тук, както и за част от безценните произведения на Пикасо, Караваджо, Ел Греко и т.н
5. Манастирът  Жеронимуш в  Лисабон, Португалия е същински архитектурен шедьовър. Той се е превърнал в емблематичен за португалската столица и  има приказен и омагьосващ външен вид. Тук бъдете убедени, че няма изобщо да скучаете и ще научите много нови неща. Обителта е издигната в чест на Вашко да Гама и неговите мореплаватели, завърнали се   успешно от пътешествието си  до Индия.
 
6. Комплексът  Сумела е разположен в Турция и е изграден в самите скали. Християнският храм е създаден още през 386 година  при царуването на римския император Теодосий Първи.  Той бил построен от двамата атонски монаси – Варнава  и Софроний, които намерили в пещерата икона на Дева Мария. През 1340 година  е разширен и преустроен. Тук дори е коронясан византийският император Алексий Трети. Сумела е един от най-древните храмове изобщо в човешката история, а неговата културна стойност е безгранична.
 
7. Атон представлява  древна монашеска република и е сред  най-свещенните и религиозни места в света. Наречен е още Света гора и на него се намират към  20 манастира, всеки от които има самостоятелно управление. Основите на Атон са положени през 963 година, след като монах Анастасий построява великолепната  обител Велика Лавра. И до наши дни храмът е най-голям измежду всичките такива. Тук е абсолютно забранено да идват жени, дори по стените никъде няма изрисувани  женски лица. Като най-забележителни обители в Света гора се открояват  Ватопедският, Хилендарският и Зографският, които са с висока стойност за историческата наука.
 
8. Мон сен Мишел се намира в Долна Нормандия, Франция. Той е малък остров, зает изцяло от уникален и прелестен манастир, който е излязъл от някоя приказка. В абатството живеят около 40 човека, но годишно се посещава от милиони хора. Комуната възниква още през 6 – 7 век, а няколко столетия след това се образувало и селце около нея. На върха на сградата на 170 метра от земята се издига величествената статуя на Архангел Михаил. През 1979 година става част от списъка на Юнеско за Световното културно наследство.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1259