Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Oпознай света / Мистероизна красота

27 Август 10, 10:14 / Автор: idi.bg
Индонезия





           Кели Муту е един от множеството угаснали вулкани на остров Флорес в Индонезия, където има още 14 действащи вулкана и по тази причина земетресенията са често явление. Вулканът е част от връх със същото име (1630 м), който се намира на територията на национален парк Кели Муту, наред с връх Келибара (1731 м). Най-близкият град е Moni.

Освен с красотата си, Кели Муту е известен и с трите си "омагьосани" езера – те са разположени в кратера на вулкана, на височина над 1600 м, и са оцветени по различен начин - в черно, кафяво (червено) и синьо. Странното е, че през 30-те години на миналия век езерата са били обагрени по същия начин, както и днес, но е имало период (60-те години), когато те са били в различни нюанси - мляко с какао, червеникаво-кафяво и синьо. Досега обаче никой не е открил причината за оцветяването на водите, нито пък за промяната на техните цветове през годините. Така например кафявото езеро може да промени цвета на водите си към червено или розово, зеленото – от тъмно в светлозелено, а третото сменя цветовете между тъмнокафяво и лазурно. Промените вероятно настъпват вследствие на вулканичната дейност, започнала преди милиони години, като причините могат да са геоложки или химични процеси на дъното на езерата, наличието на специфични бактерии или дори начинът на пречупване на светлината. Каквато и да е причината обаче, този феномен на промяна на нюансите е уникален за цял свят.

Легендите разказват, че тези разноцветни езера са мястото, където душите намират вечен покой. Според вярванията на местните хора, ако човек е правил добрини, душата му отива в "езерото на праотците" (черното езеро); ако е бил лош, той е наказан на вечни мъки в червеното езеро, а ако е вършел и добро, и лошо, бива изпратен в синьото езеро.
 
Двете източни езера на Кели Муту.
 
Тиву Нува Мури Коо Фай и Тиву Ата Поло.
 
Тиву Ата Мбупу.
 
Тиву Ата Мбупу (Езерото на старците) обикновено е със син цвят и е най-западното от трите езера. Тиву Нува Мури Коо Фай (Езерото на младите души) и Тиву Ата Поло (Омагьосаното езеро) са разделени от обща кратерна стена и са обагрени в зелено и червено. Освен за туристите, Кели Муту представлява интерес и за геолозите, тъй като трите езера са с различен цвят, въпреки че се намират в кратера на един и същ вулкан. На 12 декември 1992 година островът бива разтресен от силно земетресение с магнитуд 7.8 по скалата на Рихтер, което убива 2500 човека.
В административно отношение Кели Муту се намира в област Ende, провинция Nusa Tenggara (източната част). Най-близките летища се намират в Maumere и Ende, като до първото летище има редовни полети от Бали. Пътят с кола от Maumere до град Moni, който се намира в подножието на Кели Муту, е около 3 часа.

Остров Флорес е един от малките Зондски острови и е с площ от около 14 300 кв. км. Населението му е около 1.5 милиона, а най-големият град – Maumere. Част от флората, която може да се види тук, са няколко вида дървета (иглолистни, Schleichera oleosa, Casuarina equisetifoia) и цветето еделвайс, а от фауната - тиморски елен, дива свиня, червена кокошка и пепелява каня. Преди близо 18 000 години островът е бил дом на вече изчезналия вид Стегодон (слонове-пигмеи), както и на гигантски гризачи. Интересен факт за учените е развитието на фауната на това място – заради ограничените ресурси, те са били склонни както към гигантизъм, така и към нанизъм (джуджешки ръст).
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.9894