Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Любопитно за животните / Морски животинчета

25 Август 10, 13:21 / Автор: ecomedia.bg
Морска звезда
Морските звезди спадат към бодлокожите и както всички  останали представители на този тип животни, са изключително морски организми.
  Името си тези интересни животни дължат на формата на своето  тяло, което е звездовидна или много лъча. Повечето видове имат по пет лъча,  които са свързани помежду си чрез централен диск.


  Морските звезди пълзят по дъното, като устата им се намира в  центъра от долната им страна. Тези животни имат варовит скелет, който се състои  от множество отделни плочки. Редица видове са извънредно красиво и ярко  оцветени.
  Морските звезди имат силна регенераторна способност – не  само че даден откъснат лъч се възобновява, но от своя страна, и откъснатият лъч  изгражда постепенно тялото на цяла морска звезда.


  Някои видове морски звезди причиняват големи опустошения по  стридените „полета” и с това нанасят определена вреда на човека.
Учени са открили невероятна стратегия, която морските звезди използват, за да не прегреят от силното слънце
Морските звезди „напомпват” себе си със студена морска вода за да намалят температурата на тялото си, когато са изложени на слънчева светлина. Според учените това е еквивалентно на изпиването на 7 литра вода преди обедното слънце при хората.

Въпреки това, глобалната промяна на климата може драстично да повлияе на този жизненоважен механизъм, предупреждават изследователите, цитирани от Би Би Си. Откритието на механизма е напарвено от учени от Калифорния и е публикувано в списание American Naturalist.
Морските звезди от вида Pisaster ochraceus обитават Тихия океан, покрай северното американско крайбрежие. Терморегулационната стратегия открита при тях е изцяло ново откритие за животинското царство, смятат учените. Морските звезди от вида се хранят основно с миди, докато са под водата. По време на отлив, те са изложени на слънчевата светлина на повърхността на водата и не могат да се движат, докато приливът не ги потопи отново. Когато влезе в контакт с топлите слънчеви лъчи по време на отлив, звездата може да пострада от топлинен стрес.
"Има открити доста нови терморегулационни стратегии в животинското царство", казва д-р Силвейн Пингбоурд, по-рано работил за Университета на Южна Каролина, а по време на новото проучване- в Университета Франсоа Рабле в Tours, Франция.

"Открихме, че теглото на морските звезди се увеличава през дните след излагане на висока температура, при отлив." Тогава те не се хранят, така че увеличеното тегло не може да се дължи на изядената храна. Но екипът го обяснява със засилено поемане на морска вода.
Повишаването на телесната маса действа като буфер срещу промените в околната среда и температура през отливите и приливите. Тази терморегулационна стратегия показва, че морските звезди са добре адаптирани към променливата среда.
Екипът прави откритието си чрез изучаване на звезди в аквариум, и възпроизвеждане на условията по време на прилив и отлив. Те използват лампи за регулиране на температурата и специална инфрачервена камера за измерване на телесната температура. Накрая претеглят звездите, за да оценят количеството телесни течности. Учените са особено изненадани от количеството на водата, което звездите са били в състояние да съхраняват няколко дни.
"Количеството на съхраняваната вода позволява спад от почти 4 ° С на температурата на тялото, което е достатъчно за да се избегне достигането на опасно високи температури", обясняват експертите. Те обаче са притеснени, защото смятат, че промените в температурата и киселинността, в следствие на климатичните промени, могат да попречат на тази интересна стратегия при морските звезди.
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.141