Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Опознай БЪЛГАРИЯ / Географски център на България

16 Юли 10, 08:56 / Автор: rozali.com
Узана
Обширна билна поляна или привлекателен целогодишен курорт, областта Узана със сигурност притежава всички качества на атрактивен туристически център, където отдихът, природата и спортът са приоритет No1.
Узана - географският център на България 
Ако сте ходили в Узана вероятно знаете, че пешеходният, ски- и екотуризмът са на почит - както сред местните, така и сред многобройните родни и чуждестранни туристи, които не спират да прииждат в сърцето на Стара планина, за да подишат лечебния й въздух и да се потопят в сенките на вековните букови и дъбови гори, които растат наоколо. Дори името на местността, което в превод от турски означава „широк, обширен”, нашепва за необятни зелени простори, сред които се крият красиви природни блага – скални стъпала и тераси, реки и пещери, криволичещи живописни пътеки и стръмни величествени върхове.

Излетите в Узана можете да съчетаете с разходки, събиране на гъби, горски плодове и лековити билки, или пък с пешеходни преходи. Пътеката от Узана до връх Мазалат се преодолява за 4 часа, до Шипка и Бузлуджа за около 3, а до връх Исполин или Коруджа за 1 час. Винаги обаче трябва да сте добре екипирани и задължително да познавате особеностите на местността. А ако не сте сред професионалистите, то попитайте за водач, който със сигурност ще ви накара да се чувствате по-сигурни и по-заинтересовани от пътешествието си.

Не случайно наричат Узана „врата към сърцето на Стара планина” – потопете се в дебрите й, за да усетите вечно туптящия пулс на природата и магнетичното очарование на планините. И ще разберете, че в Узана времето спира, за да можете необезпокоявано да се отдадете на красостата и уединението.

Разположение
 
Узана - географският център на България
Наричат местността Узана „географският център на България” именно заради идеалното й местоположение на територията на страната. Узана се простира на 1220 м. надморска височина в сърцето на Централен Балкан, в подножието на връх Исполин. Отстои на около 25 км от Габрово, на 22 км от
Трявна , на 45 км от Троян и е начална точка за най-популярните планински маршрути в района. Заради гъстите широколистни гори, които обграждат местността, чистият ароматен въздух и многобройните туристически удобства, Узана се е превърнала в един от най-популярните курорти – както през ски сезона, така и в горещите летни дни. 

Узана се намира на стратегическо местоположение спрямо доста културни и природни обекти в този край на страната. Само на няколко километра от курорта са
Архитектурно – етнографски комплекс „Етъра” , Соколският манастир и село Боженци. От тук можете да стигнете до историческите местности Шипка и Бузлуджа, можете да се отдадете на скално катерене и проучване на пещери или пък да предприемете поход по екопътека „Узана”, койтото ще ви позволи да се насладите на живописни гледки и безброй кътчета за пикник.

Узана и околностите
 
Узана - географският център на България
Узана е един от най-предпочитаните курорти за зимен туризъм. Тук ски сезонът започва в средата на декември и продължава до края на април. На разположение на любителите на зимните спортове са една професионална ски-писта (с дължина 1300 м) и 7 по-малки, всички оборудвани с необходимите съоръжения.

Колкото и да е привлекателна през зимата Узана, нищо не може да се сравни с красотата и спокойствието, които ще ви завладеят, ако решите да посетите местността през топлите месеци на годината. Узана е част от природен парк „Българка” и това обяснява буйната растителност, която се простира навсякъде около вас. Ако сте любители на пешеходния туризъм, на колоезденето и на конната езда, то екопътеките на територията на парка са идеални за целта. Най-новата сред тях е екопътека „Узана” (открита през 2007 г.), от чиито панорамни площадки можете да се насладите на висотата и величието на върховете Шипка, Бузлуджа, Исполин, Триглав и Ботев, да си направите барбекю в един от двата заслона или да посетите Горското училище, в което най-малките членове на семейството ви ще опознаят тайните на природата.

Със сигурност при посещението на Узана ще се удивите от красотата на съседните местности Шадраваните, пещера Ледницата, Дяволската воденица и Крали-Марковите столове. А ако сте любители на защитени от Червената книга видове, то тук можете да видите любопитни растителни екземляри. Но не пропускайте да се разходите до крайната точка на друга преминаваща през Узана еко пътека – Соколският манастир. Макар религиозното име на манастира да е „Успение Богородично”, разговорно носи името на основателя си архимандрит Йосиф Соколски.
Узана - географският център на България

Храмът отваря врати на 15 август 1834 г. и до днес подължава да привлича безброй посетители не само заради омиротворената атмосфера, която излъчва, но и заради реликвите, които се съхраняват на територията му – чешмата в двора, дело на майстор Колю Фичето, училището и параклисът „Свето Благовещение“. През 1973 г. Соколският манастир е обявен за историческа местност, а през 2002 г. е прекатегоризиран на защитена местност, чиято площ от близо 76 хектара днес е едно от най-светите места около Узана.


Престоят в Узана


На територията на Узана има около 10 популярни и добре устроени туристически бази. Първенец сред тях обаче, със сигурност е едноименната хижа – „Узана”, която е и една от най-старите в България. Първоначално построена като малка паянтова постройка през 1932 г., поради големия интерес на летовниците към нея, няколко години по-късно е издигната каменната сграда, която съществува и до днес. След няколко преустройства, днес хижа „Узана” е солидна сграда на три етажа, с просторна трапезария и фоайе, с широка веранда и с 11 стаи. Общият капацитет е около 80 места, има топла вода и постоянно отопление.
Узана - географският център на България
Другите популярни хижи на територията на Узана са „Хлебна“, „Горски дом“ и „Партизанска песен“ (20 стаи със собствен санитарен възел). Има построени и уютни гостоприемни хотели за любителите на лукса и традиционните удобства. Сред по известните са хотел „Импулс”, хотел „Еделвайс”, хотел „Прима S“, хотел „Географски център“, хотел „Узана“ и хотел „Фаворит”.

Блиозостта на Узана до едни от най-красивите възрожденски градове в България значително разширява възможностите ви за престой. Всичко зависи от това дали искате да усещате динамиката на градския живот или имате нужда единствено от четири стени сред природата и от живописна гледка, която да ви кара да въздишате с наслада. Каквото и да изберете, няма да съжалявате. Узана е географският център на България, а това означава, че всички пътища водят към него.
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.1499