Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Опознай БЪЛГАРИЯ / Природни резервати

23 Юни 10, 23:23 / Автор: admin
Ропотамо
Резерват Ропотамо е с площ 1 000 ха и се простира около двата бряга на река Ропотамо. Реката не е голяма, цялата ѝ красота идва от великолепната лонгозна гора и красивите водни лилии. Лонгозът е един поразяващ с красотата си девствен растителен свят. Ропотамо се образува от рекичките Росенска и Церовска, извиращи от Странджа планина и има обща дължина 50 км. В горното си течение реката е сладководна, но след няколко километра тя става солена. Бреговете на Ропотамо са много живописни. В началото стръмните и терасирани склонове са обвити в зеленина, изпод която на места се показват уединени скали.

Между тях най-причудливото скално образувание е "Лъвската глава". За нея има много легенди. Според една от тях на върха се намира дълбок кладенец, в който има затрупано златно имане. Според друга главата пази античната крепост Ранули край Приморско. Останки от крепостни стени, каменни топки, най-вероятно използвани за катапулт, както и останки от черква, дават основание на археолозите да смятат, че на това място наистина е имало крепост, строена от траките и достроявана от византийци и българи. Лъвската глава е обявена за природна забележителност през 1947 г. Най-добре се вижда, когато пътувате с лодка – най-голямата атракция тук – по долното поречие на самата река Ропотамо.

Високи брястове, ясени, явори и други видове дървета са се вплели и надвесили клони над спокойните води на Ропотамо. По тях пълзят диви лози, бръшлян и други увивни растения. Те създават илюзията за екваториална гора. В долното си течение водите се разливат нашироко и образуват сочни ливади или непроходими мочурища, обрасли с блатна тръстика и водни лилии. Колкото повече се приближава до морето, бреговете са обвити от гъста зеленина. Така се очертава най-красивата част на реката - лиманът, заобиколен от гори, зелени хълмове и пясъчни дюни. Реката е богата на риба - кефал, попчета, шаран, мряна и др. В парка обитават редки птици, диви свине, сърни, елени и др.

Резерват "Ропотамо" включва в себе си няколко по-малки резервата: резерват "Водни лилии", резерват "Змийския остров", резерват "Аркутино" и резерват "Морски пелин". В резервата "Змийския остров" са защитени няколко вида кактуси. Там има изобилие от птици и змии. Змийският остров с площ от 10 дка, известен с кактусите в които гнездят много птици. Змийският остров е малък остров, носещ още името Св.Тома, на когото е бил посветен намиралият се на него параклис. Според легендата тук са били заровени пиратски съкровища. Островът е основно претършуван и разровен, но изглежда освен змиите, на него не е останало нищо друго. Резерват "Аркутино" е блато - лагуна, чиято растителност е от тръстика, папур и бяла водна лилия. Резерват "Морски пелин" е прочут с богатото находище на морски пелин, който се използва във фармацевтичната промишленост. Резерват "Водни лилии" е на площ от 14 ха и обхваща част от старото корито на реката.

Пътят за блатото Вельов вир минава под сенчест тунел от дървета и увивни растения. По водите му стотици нежнобели и жълти цветове на водни лилии върху големи яркозелени листа предлагат незабравима гледка, от която погледът трудно се откъсва. Посещавайки резервата "Ропотамо", ще можете да се докоснете до чиста и непокътната природа, да се насладите на нейното великолепие. Флората и фауната включват редки и застрашени от изчезване видове, което го прави природен комплекс с международно значение. Маслен нос представлява най-източната точка на Странджа и е трети по големина на българското черноморско крайбрежие. Стръмните му склонове го правят недостъпен. В миналото е имал лошата слава на лобно място на много кораби, които се разбивали в острите му скали. Тъй като товарът на повечето от тях били амфори със зехтин, това място било наречено Маслен нос.
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0989