Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Любопитно за животните / За любителите на аквариумните рибки

10 Май 10, 00:04 / Автор: admin
Още
Данио рерио
 
Данио рерио, или на латински Branhidanio rerio, безспорно е най - популярната от своите събратя. Тази мъничка рибка ( дължината и е около 4,5 сантиметра, макар и в естествена среда да достига 6 сантиметра) произхожда от водоемите на Индия и Бангладеш. Телцето й е тъмносиньо на цвят и по жялата си дължина е нашарено с по - светли и по - тъмни зелени ивици. Плавниците и са яркожълти с изключение на аналния, който е тъмен. Като имате предвид тази премяна, едва ли ще се чудите на това, че рибката понякога бива наричана и данио зебра. Женските екземпляри са по - корпулентни за разлика от по - ефирните мъжки. Рерио са типични представители на " породата " данио. Не им е нужен кой знае колко просторен аквариум. Не забравяйте обаче да оставите в него достатъчно свободно пространство, защото тези буйни рибки обичат да се движат! Температурата на водата варира от 18 до 24С, концентрацията на водородните йони - около pH 7,0, почти неутрална, а благоприятната твърдост е 12 dGH. Данио рерио са наистина непретенциозни. Хранят се с водни бълхи, тубифекс, суха или замразена храна, размножават се лесно. Достатъчно е да спазите най - общите изискавания, като температура на водата в горната част на посочения диапазон, разнообразно хранене, предпазни средства за личинките и малките рибки. Но дори и при тази чак скучна леснота размножаването, пък и изобщо благополучието на данио рерио не са съвсем проста работа и си имат еднатънкост, която се състои в тяхната стадност. За да се чувстват добре, вашето малко стадо трябва да наброява не по - малко от 7 - 8 персони. Но и това не е всичко. Данио рерио са почти моногамени, те образуват устойчиви двойки и ако не се съобразите с това, любимците ви може и да не ви зарадват с потомство! Данио рерио са изключително популярни сред акваристите. Нещо повече - от тях се селкционирани две нови също много търсени форми. Едните са албиноси, а другите се кичат с много ефектни издължени плавници.
 
Барбус

    Многобройните представители на този род отдавна се отглеждат с успех в аквариумни условия. Красивите, подвийни и миролюбиви рибки са разпространени във водоемите на Африка, Индия, Индокитай, и Индонезия.Повечето видове са всеядни, водят групов начин на живот.
    Отглеждането на барбуси е сравнително лесно. Желателно е на тях да им се отреди просторен акваиум, засаден с големи растения - валиснерии, ехинодоруси и др.Имат нужда от открити пространства. Препоръчва се ежедневна подмяна на 1/10 от водата с прясна, престояла.Твърдостта не е от голямо значение, pH около7, оптимална температура- 24-28С.
Огнен барбус (B. conchonius)
 Този вид се отглежда и развъжда в аквариумите от много години. Негова родина са северните водоеми на Индия. В природата достига дължина 14см, но в аквариумите е значително по-дребен. В наименованието "огнен" намира отражение прекрасната брачна премяна на самците. Допълнително великолепие им придава черното петно на опашното стебълце и черните обшивки на гръбния плавник. Самките са по-непривлекателни. Огнения барбус е изключително непретенциозен вид, понасящ понижаване на температурата до 15-16С. Размножаването не е трудно.Аквариумът се поставя така,че вурхъ него да попадат сътрешните слънчеви лъчи. Личинките се излюпват след около 24-36 часа,в течение на 2 дни лежат на дъното,а на третия започват де ъвисват по стъклата на аквариума и по растенията.
 
Кардинал
 
Обитава малки реки в Южен Китай. В окраската на този вид действително има цвят на кардиналска мантия. Тялото на неголемите стройни риби е украсено със златиста, а при младите екземпляри - синьозелена, блестяща ивица, която започва от очите и продължава към опашния плавник.
Едно от достойнствата на кардинала е неговата издръжливост и непретенциозност към условията на живот. Химическия състав на водата няма значение за отглеждането и развъждането. Оптималната температура на водата за отглеждане е 18-20° а за развъждане - 22° С. Рибите са миролюбиви, не закачат своите малки, за това могат да се развъждат в аквариума, в който се отглеждат. Самките хвърлят хайвера в продължение един месец ежедневно, на малки порции. Личинките и малките са изключително дребни. При отсъствието на други видове риби гъсто засадения с растения аквариум е възможна появата на няколко поколения кардинали. За да бъде този процес по-ефективен се препоръчва редовно подхранване на малките със зоопланктон. Малките добре се хранят и с твърдо сварено кокоше яйце.

За още информация посетете сайтовете: http://www.akvaristika.hit.bg/shar.html
http://domashni.soukubrat.com/ribi.html


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1167