Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Oпознай света / Светът е олимпиада

14 Февруари 10, 22:35 / Автор: rozali.com
Ванкувър

Ванкувър – олимпийската надежда

От 12 до 28 февруари 2010 г. Ванкувър ще се превърне в център на световния спорт и в надежда за олимпийско злато на 83 държави, включително и на България. За кои от тях обаче Ванкувър ще се окаже сбъдната мечта, можем само да гадаем.


Може би се чудите какво прави Ванкувър достоен домакин на Олимпиада 2010 ? Ако кажете „с природа“, няма да сбъркате. Симбиозата от стръмни върхове, син океан и зеленина докъдето ви стига погледът, е една от основните причина за непрестаннния туристически поток към тази част на Канада. Ако кажете „иновативност“, също няма да сте далеч от истината – във Ванкувър се намират едни от най-високите, най-забележителните и най-интересните сгради не само в страната, но и в цяла Северна Америка. Много от тях са превърнати в туристически атракции, други пък се използват за социални мероприятия, а трети са просто неделима част от облика на града.

Но това не е всичко, разбира се. Ванкувър има далеч повече достойнства. Той е най-големият град в Западна Канада, третият по големина град на територията на Канада и третият най-голям център за филмови продукции в Северна Америка (след Лос Анджелис и Ню Йорк). Пристанище Ванкувър е най-натовареното и най-голямото в страната и четвъртото най-голямо (по товарооборот) в Северна Америка.

Ако всичко това не са достатъчно основателни причини Ванкувър да се нарежда сред най-привлекателните туристически дестинации за 2010 г. , то има още една, която със сигурност ще докаже обратното – Ванкувър бе обявен за най-добрият град за живеене на 2009 г. Вероятно защото наистина е такъв!  

Разположение
 

Ванкувър се намира в югозападната част на канадската провинция Британска Колумбия, на брега на Тихия Океан (който определя изключително мекия климат в града през цялата година) и само на 40 км от границата със САЩ. На юг тече река Фрейзър, а на север се издигат величествените върхове на Коуст Маунтинс. На запад и югозапад, разделен с провлака Джорджия, се разполага остров Ванкувър (към чиято територия до 1885 г. е причисляван и градът), а на северозапад лежи остров Боуън.

Хармоничното съчетание на планините с океана са превърнали Ванкувър в предпочитана дестинация за пътуване на дълги разстояния – туризмът е вторият най-печеливш отрасъл на държавната индустрия.

На 40 км. от Ванкувър се намира един от най-популярните канадски курорти – Ричмънд, а на 125 км – Уистлър. Очаква се и двата да станат център на внимание по време на Олимпиадата, тъй като там ще се проведат повечето от дисциплините на олимпийски игри, всички дисциплини на Параолимпийските игри и част от награждаването.

История  

Според археологическите открития, Ванкувър е бил населяван от аборигенски племена още пред около 8 – 10 000 години. Около 500 г. пр. Хр. тук се заселват индиански племена. Останки от техните селища, тотеми и храмове днес могат да се видят в различни части на града (в Стенли парк, при провлака Фолс Крийк и близо до устието на река Фрейзър, в някои квартали). Първият европеец, достигнал тези земи през 1791 г, е испанецът Хосе Мария Нарваез. Година след него, капитан Джордж Ванкувър стига по-далеч, проучвайки вътрешността на територията. Освен, че дава британски имена на множество обекти, той завещава и името си - Ванкувър.



Първият европеец, стъпил на територията на днешния град Ванкувър, бил търговецът Саймън Фрейзър, който през 1808 г. стига устието на река Фрейзър по суша от изток. Постепенно, в търсене на злато, по тези земи започват да прииждат преселници. Но реалното основаване на град Ванкувър става на 6 април 1886 г. Няколко месеца по-късно бива почти изцяло унищожен от пожар, но съвсем скоро е отново възстановен и населението му се разраства. През следващите 100 години Ванкувър се развива изключително бързо и се превръща в един от най-значимите търговски, обществени и икономически центрове на Канада.       

Забележителности

Модерната визия на Ванкувър предлага безброй интересни и незабравими атракции на своите посетители. От птичи поглед градът прилича на хармонична съвкупност от небостъргачи и сгради с причудливи форми, сред които се открояват Музеят „Светът на науката“ (с уникалния си, наподобяващ топка за голф, геодезичен купол), Наблюдателницата на пристанището, 62-етажният небостъргач „Шангри – Ла“, следващите го „One Wall Centre“ (с 48 етажа) и „Shaw Tower“, и стадионът  „BC Place Stadium“, който съвсем скоро ще се превърне в най-горещата точка на Ванкувър.



Мястото, което задължително трябва да се види обаче е известният в цял свят „Стенли парк“. Въпреки че във Ванкувър има над 180 парка, този се отличава не само по мащаб, но и по изобилието от атракции, което предлага. На площ от 1000 акра, на брега на океана, „съжителстват“ вековни дървета, градини с пъстроцветни растителни екземпляри, катерички, патици и пъстропери птички (тук се намира най-големият в света червен кедър).

„Стенли Парк“ е любимото място за пикник както на местните, така и на туристите, защото могат да съчетаят припичането под жарките лъчи на слънцето с игра на голф, каране на велосипед, плуване в някой от многобройните открити басейни или езда. Насред живата зелена трева се издигат древните разноцветни индиански тотеми, напомнящи за канадските предци. Тук е и Аквариумът на Ванкувър, приютяващ над 70 000 уникални водни обитатели (включително китове белуга, тихоокеански бели делфини, морски лъвове). Открит през 1956 г. като едноетажна сграда само с няколко екземпляра и 7-членен персонал, днес Аквариумът се разполага върху площ от 9 000 кв. м, 400 души персонал, 900 доброволци и над милион посетители годишно. В „Стенли Парк“ природата е навсякъде около вас. Многоцветните градини, гъстите кедрови гори и свободно разхождащите се животни превръщат мястото в своебразен природен резерват.

За да не губите връзка природата и в същото време да вкусите от една съвсем различна култура – азиатската, посетете Класическата китайска градина на д-р Сун Ят – Сен (първата по рода си извън Китай). Сред пъстротата на цветята, китайските обичаи и традиционната източна атмосфера, ще се върнете назад във времето, чак в XV в., в китайското учение по време на управлението на династията на Мин. Ще имате възможност да видите демонстрации на живо, разнородни фестивали и изложби на изкуството. Мнозина казват, че Китайската градина е едно от 1000-та места, които трябва да посетиш, преди да приключиш земния си път. И може би са прави.   

За любителите на произведенията на изкуството, във Ванкувър врати е отворила Галерията на изкуството. На 4 етажа в стара сграда в центъра на града са изложени около 9 000 национални и международни творби. А в Центъра за посетители, намиращ се в единия край на галерията можете да получите подробна информация за всичко, което ви интересува.

А сега е време да се потопите в „Света на науката“. Това е може би най-забележителният музей във Ванкувър. Не само заради иникалната модернистична архитектура, но и заради  всичко, което можете да видите там – на площ от близо 4 300 кв.м се помещават 6 галерии с експонати от всички сфери на науката и техниката, зони за интерактивни забавления, планетариум и атракциони. След като посетите този музей, може би всички останали (Националният музей, Военноморският музей, Полицейският музей, Музеят на антропологията и др.) ще ви се сторят само бегло негово копие. Но от друга страна и те имат своя чар, така че не ги пропускайте.



Ванкувър е една палитра от архитектурни чудеса , природни забележителности и исторически обекти. Дори да не успеете да посетите всяко кътче от града, има места, които със сигурност заслужават вниманието на всеки посетител. Ето и някои от тях:

  • Катедралата „Църквата на Христос“
  • Хотел „Ванкувър“ - висок 111 м., 17 етажа.
  • Площад „Робсън“ - Тук се намират някои от най-важните администартивни сгради, Университетът „British Columbia“ и големи търговски центрове.  От тук започва и улица „Робсън“ - най-доброто място за шопинг.
  • Библиотеката на Ванкувър – третата по големина в Канада с над 2,7 млн екземпляра.
  • „Dominion Building“ (от 1907 г), „Sun Tower“ (от 1911 г) и „Marine Building“ – три от високите и забележителни с архитектурата си сгради във Ванкувър.
  • Мостът „Lions Gate“ - свързва Северен и Западен Ванкувър. Дълъг 1823 м и кръстен на двойката върхове на север от града.
     

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.744