Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Опознай БЪЛГАРИЯ / Старите градове

02 Февруари 10, 00:04 / Автор: admin
Запазена история

Старият Пловдив
е уникален жив градски организъм, изграден от археологически обекти, музеи и галерии с ценни експонати, старинни сгради, действащи храмове с богата живописна и дърворезбена украса и църковна утвар, уютни кафенета и ресторанти, учебни сгради, по-стари и по нови жилищни постройки с романтични дворове, живописни калдъръмени улици.   
 През 1956г. Стария град е обявен за архитектурно-исторически резерват.

Созопол
е най-старият град на българското черноморско крайбрежие. Първото селище тук възникнало в края на IV – III в. пр Хр. По-късно гръцки преселници от Мала Азия основали града-държава Аполония. Аполония бил най-големият и най-богат град по Черноморието, център на оживена търговия и изкуство. Днес Созопол е един от туристическите центрове на страната, съчетаващ древността и съвремието. Над 200 къщи от средата на XVIII и началото на XIX век, с тесни и къси калдаръмени улички придават романтичност на Стария град. Богато е и наследството от култови сгради - черкви, манастири, параклиси.

Старият град на Несебър едно, като че ли непокътнато от времето място. Тесни калдаръмени улички, малки типични къщурки, прекрасна архитектура и тълпи от туристи. Градът е много добре запазен и добре стопанисван. Едно от малкото хубави местенца, останали по нашето Черноморие.




Ловеч
е един от най-старите градове в България. Старият град възниква върху развалините на тракийския град Мелта, който вероятно е бил столица на тракийското племе мелди и е играл ролята на разменна пътна станция между тракийските племена, населяващи днешна Румъния, долината на река Марица и Родопите. По-късно, когато римляните колонизират Балканския полуостров, те създават римска станция и наричат града Президиум. Той има голямо стратегическо значение по един от главните римски пътища - "Виа Траяна", който свързва Бяло море с река Дунав. Дори и днес гостите на града могат да се разходят по стария римски път "Варош".

Мелник
е най-малкият град в България. Обявен е за културно-исторически резерват и за град-музей. Мелник е съчетание от природа, скали, скупчени около къщи върху хълмове, история, култура и вино. Мелник се намира в община Сандански.

Велико Търново
е един от най-старинните градове в България. Той има повече от петхилядолетна история, като първите свидетелства за живот са от третото хилядолетие преди Христа и са намерени на хълма Трапезица. Старинната част на Велико Търново - царският дворец от времето, когато е бил столица на България по време на Второто българско царство (1187 – 1393), е разположен на 3 хълма — Царевец, Трапезица и Света гора.

Кога точно е основано Поморие засега е трудно да се установи. Откритите преди няколко години останки от древно селище (3100 г.) са наводнени и е трудно да бъдат изследвани. Има писмени данни, че в средата на VІ в.пр.Хр. аполонци изграждат на северния край на Бургаския залив фруриона Анхиалос.
Община 
Чирпан
има богата древна история, което е видно от разкопките в местността Карасура - уникален археологически обект, разположен североизточно от Чирпан, където на едно място са намерени останки датиращи още от праисторическата епоха (4-5 хил. пр. н. е) чак до Средновековието (13 в.).
Историческите документи дават основание да се смята, че градът е съществувал на сегашното си място от началото на 15 век. Счита се, че името на Чирпан произлиза от римското име на селището и е свързано най-вече с извора Текир, около който се е формирал градът.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.3199