Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Oпознай света / Африка

21 Януари 10, 23:30 / Автор: upl-tour.com
Египет
   Египет

Египет се намира в Северна Африка и обхваща обща площ от около 386660 квадратни мили. Граничи със Судан, на юг, Ивицата Газа и Израел, на изток и Либия на запад. На север, Египет граничи със Средиземно море, а на изток с Червено море. Египет е една от най-населениte страни в Африка и целия Близък изток. Около 90 милиона души живеят в близост до бреговете на река Нил, където може да се намери обработваема земя за земеделие.

Египет е известна дестинация за туристите, характеризираща се със зашеметяващо крайбрежие, древна цивилизация, оживени градове и загадъчна Сахара. Може да прекарате седмици или дори месеци в бляскави турове и наистина тук всеки може да намери нещо за себе си: да се изтяга на плажа, да се гмурка в кристални води, да се отдаде на походи в Синай и на проучване на прекрасни храмове и пирамиди на една от най-впечатляващите светове древни цивилизации.

Южната част на страната е най-посещавана през зимните месеци, тъй-като през лятото, е горещо и почти невъзможно да пътувате комфортно. Това включва Асуан и Луксор, където има изобилие от древни египетски забележителности.
В летните месеци са най-благоприятното време за посетителите на плажовете по средиземноморския бряг.

 

 

Кайро е най-посещаван през пролетта и есента. Това е най-доброто време и за културен туризъм, тъй като тогава са възможни екскурзии до по-голямата част от забележителностите във всички региони. Така че Египет наистина е дестинация за цялата година.
Цените на екскурзиите до оазисите на Сахара или до върховете на планината Синай са разумни. Магазините по крайбрежието на Червено море са многобройни и тъй като конкуренцията е голяма, цените са ниски.
Забележителностите - пирамидите на Гиза са невероятна гледка и нещо, което много хора, дълго време са искали да видят. Да, тук е пълно с туристи, но можеш ли да ги виниш? Има още много храмове и паметници, разпръснати в цялата страна.
По Червено море има много места удобни за гмуркане, те са лесно достъпни и може да се снабдите с оборудване на добра цена. Курортите Шарм ел Шейх и Хургада са космополитни градове с посетители от всички краища на света.
Оазисите в пустинята Сахара, са идеално място да се измъкнеш от тълпите в градовете. Популярни са и оазисите от Бялата пустиня в близост до Либийската граница. И двете дестинации са сравнително лесни за достигане и предлагат атрактивни екскурзии в пясъците.
Един от най-шумните градове в света, Кайро има много музеи и галерии, но трябва да внимавате с тълпите от деца и просяци, които можете да срещнете по средновековни улици.

Има толкова много места, които можете да видите. Египетски античен музей, Цитаделата „Al-Qalaa”, коптския музей, музея на ислямското изкуство, джамията на Иб’н Тулун, джамията „Ал-Запалиха”, двореца музей „Абдийн”,пирамидите „ Абу Сър”, двореца музей „Маниал”, са само част от тях .

Но има три исторически обекта, на които ако не си бил все едно не си бил в Египет. 

      1. Пирамидите в Гиза

 

 

На първо място разбира се, са пирамидите. В Гиза пирамидите са построени като гробници за велики египетски фараони. Движещата сила в строителството на пирамидите е било желанието за вечността. Тези световно известни паметници са били изградени като част от погребални комплекси, които включват храмове и светилища.

Имотеп не е египетски танц, а древен архитект, проектирал и построил първaта пирамида. Тази пирамида все още може да се види днес в Египет. Тя е известна като Стъпаловидната пирамида на Сакара, първият паметник в Египет, направен изцяло от дялан камък.  

      2. Луксор - Долината на царете

 

 

В Долината на Царете са разположени 62 гробници, които я превръщат в най-богатото гробище, открито до сега. Това е мястото на вечния покой за някои от най-великите египетски фараони. Малко известен е фактът, че Долината на Царете е туристически обект от 2000 години насам. Дори римляните са идвали тук като туристи. За да се сведе увреждането на гробниците до минимум, само по три от тях са отворени за посещение на ден.

В една от тези гробници, напливът не спира. Гробницата на Тутанкамон, открита от великия археолог Хауърд Картър през 1922-ра е най-популярната от всички.

Тясната гробница е последният дом на момчето-фараон най-известният син на Древен Египет. Тя не е била предвидена за гробница на фараон, но е била набързо подготвена с изрисуване на погребални сцени по стените, след като Тутанкамон починал неочаквано на 18 години. Посетите ли тази гробница, ще видите нещо специално - тялото на Тутанкамон е оставено във вътрешността на гробницата, в оригиналния саркофаг. Усещането от близостта на този велик син на Египет, е невероятно! Ако имате късмет, може да попаднете и на археологически разкопки.

       3. Храмовете Абу Симбел

 

 

Както историята разказва, през 1813 един човек на име Йохан Лудвиг Буркхард попаднал на удивително място. Той открива два храма построени като посвещение на Рамзес II и жена му Нефертари. Храмовете символизират единението на владетелската двойка. Големият храм е посветен фараона - син на бога-слънце Ра, а малкият - на великата съпруга на Фараона Нефертари - превъплъщение на богинята на любовта Хатхор . А че е обичал много жена си си личи и по размера на статуите при храма - фигурата на Нефертари е със същите размери като на  РамзесII, като се има пред вид че обикновено статуите на цариците стигат до коленете на тази на фараона. Красавицата на Двете земи е починала по време на освещаването на своя храм. Нейната прекрасно декорирана гробница (с номер QV66) е образец на древноегипетското изкуство.

 

Освен невероятните исторически маршрути, Египет предлага и няколко красиви места, където можете да прекарате чудесно вашата почивка

Хургада

 

 

Хургада е водещ египетски курорт на морския бряг на Червено море. Той се разпростира по брегова ивица дълга около 40 км. Целогодишното слънце, пустинен пясък и кристално чисти води, правят курорта Хургада любимо място за туристи от цял свят. До града се стига основно чрез международното летище „Хургада”.
Хургада е международен център за водни спортове като ветроходство, гмуркане, уиндсърфинг и дълбоководен риболов. Градините от подводни рифове са едни от най-добрите в света. Топлите води са идеално местообитание за редки видове риби и коралови рифове. В Макаби Бей и на др. места има достатъчно съоръжения за леководолазен спорт, за уиндсърфинг, за гмуркане и ветроходство. От Хургада можете да получите достъп до много незаселени рифове и острови.
Повечето хотели в Хургада се разпростират на ивица дълга 20 км , успоредна на плажа. Те варират от 5 или 4 звездни традиционни хотели до луксозни квартири или обикновени египетски къщи за гости. Има много добри хотели в Макади Бей, Сома Бей и др.

Курортен комплекс Макади Бей е разположен на участък от пясъчен плаж наречен Макади Бей. Той е само на 30 минути от Хургада. Сгушен е между дюните на пустинята и спираща дъха планински вериги. Той има повече от 800 добре обзаведени стаи и площ от 6000 кв. м. басейни, най-голямата в Близкия Изток.

Докато сте в Хургада не може да не посетите „Египетската Венеция” - Ел Гуна. Курортът се намира на около 25 км. северно от Хургада. Това е изкуствено създаден град от частни хотели. Той е тих и чист. Има 14 хотели и 2 яхтени пристанища, както и стотици частни вили и апартаменти. Най-удивително нещо за Ел Гуна е, че се състои от няколко острова свързани с мостове и затова често е наричан „Египетската Венеция”.
Освен че е известен като международен център за водни спортове в Хургада има и много нощни клубове а много от хотелите имат свои дискотеки.

Шарм ел Шейх

 

 

На южния край на Синайския полуостров е разположен популярния курорт Шарм ел Шейх - в превод "Заливът на шейха" - имащ репутацията на най-престижния морски курорт в Египет. На брега на просторния залив Наама са построени двадесет прекрасни хотела, в които всичко е създадено за почивка и спорт. Шарм ел Шейх е особено високо ценен от любителите на подводния спорт.

Близо се намира националния парк Рас Мохаммед, който няма равен в северното полукълбо по количество и качество на коралите, морската флора и фауна. Може да се каже, че тук целия туристическия отрасъл е подчинен на едно голямо удоволствие - подводното плуване. В многобройните магазини може да се намери цялата необходима екипировка, както за професионални, така и за начинаещи гмуркачи. Около двадесет дайвинг центъра предлагат всичко необходимо за любителите, в това число - опитни инструктори.

За неизкушените от красотите на подводния свят, в Шарм ел Шейх има много други развлечения: тенис кортове, джакузи, спортни зали и мини-голф клубове, уиндсърфинг и парашути, джетове и много, много други. За младите по душа и тяло се предлага сафари в пустинята. Нощния живот в курорта е разнообразен с многобройните дискотеки, нощни клубове, казина и представления.

 

Река Нил

 

 

Река Нил е още една туристическа дестинация в Египет. Тя е известна като най-дългата река в света. Долината на Нил е една от люлките на човешката цивилизация, като тук е възникнала една от най-значимите древни култури – тази на Древен Египет. Тогава всяка година Нил е наводнявал околните земи и е носел плодородни наноси – затова и древните египтяни са наричали своята страна Кеме – „черната земя“. В модерни времена обаче е построен Асуанският язовир (Насър) и нивото на водата може да се контролира от хората. Освен Асуан, на който е наречен язовирът, други големи поселища на брега на Нил са Кайро, Александрия, Порт Саид, Луксор, Хартум и Джуба.

Значителна част от водния си дебит (от 400–500м? в сек. до 15 000 м? в сек.) реката губи от изпарения по време на преминаването си през източните части на пустинята Сахара (другите имена на тези части са: Нубийска и Либийска пустиня). Релефът е хълмист, с много долини (вижте Долината на Царете), падини (вижте падина Катара) и оазиси (вижте оазис Ел Фаюм).

Можете да проучи красотата на тази река като се запишете на предлагания от нас круиз по р. Нил. Това е най-добрият начин да лежите през повечето време по гръб и същевременно да се наслаждавате на уникални исторически обекти и звуците на река Нил.

 

 

 

 

 

 

 

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.9227