Морковът е зеленчук, който оцветява хранителното меню. Вкусен, ароматен и полезен, морковът е универсално лечебно средство и ефективен продукт за отслабване и разкрасяване. На “хранителен език” морков означава здраве, свежест и красота.
Морковът (Daucus carota) е кореноплоден зеленчук от семейство Сенникоцветни. Появява се преди около 5000 години в централна Азия, след което е разпространен в Средиземноморието, Африка, Америка и Австралия. Съществуват над 60 вида моркови в различни цветове, като в началото били черни, зелени, розови, лилави, жълти и бели, но не и оранжеви. Оранжевият морков е култивиран от холандски градинари през 16-ти век.
В Древен Рим морковът е възприеман като афродизиак, по време на Втората световна война произвеждат бонбони и други сладки неща от моркови, а американският морковен сладкиш е направо божествен.
Морков – хранителни качества
Морковът е изключително богат на бета-каротин (провитамин А) – 17 мг/100 г, витамини В1, В2, РР и С, минерали (желязо, фосфор, калций, калий, магнезий, йод, мед, кобалт), пектин, лецитин, целулоза, ензими, етерични масла, малко незаменими аминокиселини и фитонциди.
Една чаша фреш или нектар от моркови осигурява необходимата дневна доза от провитамин А на организма. Много хора избягват да консумират моркови, защото мислят, че кожата им ще се пигментира в оранжево, но за да се случи това, трябва да пиете над половин литър сок дневно поне 5 дни.
Хранителни стойности в 100 г моркови: 41 ккал; 0,4 г мазнини; 0,6 г белтъчини; 8 г въглехидрати
Морков – здравословни качества
- Благодарение на високото съдържание на бета-каротин (силен антиоксидант), морковът подобрява зрението, предпазва от сърдечносъдови, ракови и възпалителни заболявания.
- Съдържащите се витамини А и С в моркова подсилва имунитета, а витамините от групата В подобряват паметта и концентрацията, борят се със стреса и анемията.
- Морковът е богат на калий, който нормализира кръвното налягане и укрепва кръвоносните съдове. Освен това е полезен за страдащите от бъбречнокаменна болест.
- Йодът, съдържащ се в морковите, помага при проблеми с щитовидната жлеза.
- Морковът е най-добрият естествен разкрасител. Еднакво ефективно се справя с проблемите на сухата и мазната кожа, предпазва я от стареене и вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, тонизира, изглажда и стяга кожата, като забавя появата на бръчки. Морковът подобрява също състоянието на ноктите и косата.
Морков в диетата
Целулозата в морковите подобрява храносмилането и перисталтиката, освобождава тялото от токсините и така помага за отслабване.
Морковът присъства като съставка на почти всички диети.