Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Познавате ли това растение? / Растения от България

26 Ноември 09, 23:59 / Автор: rozali.com
Морковът

Морков – по-добрият зеленчук

Морковът е зеленчук, който оцветява хранителното меню. Вкусен, ароматен и полезен, морковът е универсално лечебно средство и ефективен продукт за отслабване и разкрасяване. На “хранителен език” морков означава здраве, свежест и красота.

морков - по-добрият зеленчукМорковът (Daucus carota) е кореноплоден зеленчук от семейство Сенникоцветни. Появява се преди около 5000 години в централна Азия, след което е разпространен в Средиземноморието, Африка, Америка и Австралия. Съществуват над 60 вида моркови в различни цветове, като в началото били черни, зелени, розови, лилави, жълти и бели, но не и оранжеви. Оранжевият морков е култивиран от холандски градинари през 16-ти век.

В Древен Рим морковът е възприеман като афродизиак, по време на Втората световна война произвеждат бонбони и други сладки неща от моркови, а американският морковен сладкиш е направо божествен.        

Морков – хранителни качества
Морковът е изключително богат на бета-каротин (провитамин А) – 17 мг/100 г, витамини В1, В2, РР и С, минерали (желязо, фосфор, калций, калий, магнезий, йод, мед, кобалт), пектин, лецитин, целулоза, ензими, етерични масла, малко незаменими аминокиселини и фитонциди.

Една чаша фреш или нектар от моркови осигурява необходимата дневна доза от провитамин А на организма. Много хора избягват да консумират моркови, защото мислят, че кожата им ще се пигментира в оранжево, но за да се случи това, трябва да пиете над половин литър сок дневно поне 5 дни.   

Хранителни стойности в 100 г моркови: 41 ккал; 0,4 г мазнини; 0,6 г белтъчини; 8 г въглехидрати

Морков – здравословни качества

  • Благодарение на високото съдържание на бета-каротин (силен антиоксидант), морковът подобрява зрението, предпазва от сърдечносъдови, ракови и възпалителни заболявания. 
  • Съдържащите се витамини А и С в моркова подсилва имунитета, а витамините от групата В подобряват паметта и концентрацията, борят се със стреса и анемията.
  • Морковът е богат на калий, който нормализира кръвното налягане и укрепва кръвоносните съдове. Освен това е полезен за страдащите от бъбречнокаменна болест.
  • Йодът, съдържащ се в морковите, помага при проблеми с щитовидната жлеза.  
  • Морковът е най-добрият естествен разкрасител. Еднакво ефективно се справя с проблемите на сухата и мазната кожа, предпазва я от стареене и вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, тонизира, изглажда и стяга кожата, като забавя появата на бръчки. Морковът подобрява също състоянието на ноктите и косата.   
Морков в диетата
Целулозата в морковите подобрява храносмилането и перисталтиката, освобождава тялото от токсините и така помага за отслабване. Морковът присъства като съставка на почти всички диети.
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1182