Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Познавате ли това растение? / Пасифлора

15 Ноември 09, 23:56 / Автор: zeleno.bg
Мъченица

Пасифлора (мъченица, часовник)

Passiflora caerulea


Особеното разположение на частите на цвета, които изглеждат като използван през Средновековието уред за мъчения, дават името на рода: passio – страдание. Народното име на пасифлората е часовниче, поради това, че цвета наподобява часовников циферблат.

Растенията също са подчинени на модата. Така например, пасифлората дълго време беше „в немилост”, а сега отново намира почитатели. Има около 400 различни вида. Всички растения от това семейство имат декоративни цветове, но само някои – ядливи плодове. Passiflora edulis - маракуя, е широко отглеждан представител на ядливи видове.

Пасифлората изглежда много красива с пълзящото си стъбло, което се увива например около обръч, и възхитителни цветове.

Място
Предпоставка за успешното развитие на растението е светлото, слънчево място. Тъй като пасифлората се нуждае от много свеж въздух, за да расте здрава и силна, от май до септември е добре  да ú намерите светло място на балкона или терасата, като в топлите обедни часове я предпазвате от силното слънце. През зимните месеци пасифлората се поставя на светло място в къщата с температура 4-6оС. През това време се полива по малко, а помещението се проветрява  често, защото въздухът е жизнено необходим за това цвете. В зимната градина или на студената веранда пасифлората може да украси една цяла стена, ако поставите подходяща  опора или решетка.

Грижи
По време на растежа се полива обилно с мека вода и се тори всяка седмица. Растението ще ви бъде благодарно и ако от време на време  го пръскате  с филтрирана вода. Пасифлората  е катерливо растение и има нужда от опора, например от бамбукови пръчки или извита тел. През първите години е добре да се пресажда всяка пролет в силна хумусна  почва с добавка на пясък.
За да имате добре оформени растения, в ранна пролет се изрязват слабите стъбла и се съкращават останалите. Така се получават по-мощни нови стъбла и обилен цъфтеж.

Размножаване
Пасифлорите се размножават чрез семена и стъблени резници.
От  февруари до април растението може да се размножава с връхни резници, които са развили 2-3 листа при температура на въздуха и почвата 22-24оС. Резниците се вкореняват в топъл пясък под стъкло. След вкореняване се засаждат в саксийки с богата почвена смес, съставена от чимовка, тор и пясък. Зацъфтяват още следващата година.
Пасифлората може да се размножи сравнително лесно от семена, които се продават в цветарските магазини. Семената се засаждат от пролетта до юли, но понеже семената са много твърди, е необходимо да се изтъни обвивката по механичен или чрез накисване в разредени киселини. Растенията зацъфтяват след 5-6 години.

*Едно от най-красивите растения от този вид е Кралица Евгения с големи виолетови цветове. Яйцевидни плодчета са много ароматни и вкусни.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1392