Благодаря Ви, че гласувахте.

 
Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Oпознай света / Китайско чудо

11 Ноември 09, 23:31 / Автор: ozeleniavane.bg
Китайските градини

 

Срещат се три-четири вида Китайски Градини: императорски Градини, частни, манастирски и Градини сред живописна природа.
Класическата Китайска Градина в Портланд е изградена в стила на частните класически Градини или така наречените `Градини на учените`. Те създавали символични местенца, в които да медитират и съзерцават природата. Китайските градини са съчетание на пейзаж, картина и поезия – така наречените `поетични градини`. Китайците считали градинското изкуство за изключително сериозна арт форма на изява и както при рисуването, скулптурата и поезията, стремежът бил да постигнат в замисъла си баланс, хармония, пропорционалност и разнообразие, които се смятали за най-важни в живота.
Тази Градина е едно очарователно местенце с много измерения и различно на всяка крачка.
В един градски квартал от 12 декара, който 20 години е бил използван за паркинг, собствениците на земята, компанията Northwest Natural, я даряват, за да се осъществи една мечта, започнала 80-те години на 20в. По-късно Портланд се побратимява с китайския град Сужоу, известен с многото си Градини и юли месец 1999г. е направена пръвата копка, а строежа е завършен септември 2000 г. Работата по Градината е приключена на обща стойност от 12,8 милиона долара.
Доста стряскащо за човек, който не е запознат с такъв вид Градини, е първото му съприкосновение с това китайското изкуство. Тук няма да се срещнем с типичните тревни килими, лехи с цветя и групи декоративни храсти и дървета. Интересното е че Градината е всъщност буквално част от дома. Различни павилиони и архитектурни елементи са хармонично свързани и обединени със скали, езерца, цветя, дървета и храсти.
Тъй като обикновено тези Градини се създават на сравнително малка площ, в случая върху един квартал на Портланд от 12 декара, предизвикателството за дизайнерите е как да създадат илюзия за по-голямо пространство – да накарат ограниченото пространство да изглежда обширно и необятно. Това се осъществява чрез внимателно разполагане на елементи и детайли, така че да е трудно да се види цялата Градина наведнъж. Повечето гледки са частично затулени, така че могат да се забележат много слоеве от растителност и други структури, често през рамкирани отвори, ограничавайки чувството за затвореност.
От особена важност са Петте Елемента, от които е съставена Градината.
Архитектите и градинарите на китайските Градини са се стремили да пресъздадат идеален пейзаж в миниатюра. Естествените природни елементи като скалисти планини, езера и дървета, заедно с тяхната енергия (ки), са обединявани в хармония с архитектура и поезия.
Тези китайски градини са замислени да стимулират интелекта и духа докато се разхождаме из Природата сред оазис от спокойствие.
Китайската дума за пейзаж – шан шуй, буквално се превежда като `планина и вода`. Фразата за създаване на Градина, отново буквално преведено е `копаене на езера и трупане на планини`.
Скалите
Камъкът е твърдия скелет на света. Най-харктерни за Градините са варовиковите камъни, поставени изключително внимателно изправени или в групи, изобразяващи скали и планини.
Ценени са високо заради четирите си достойнства: дупките, които позволяват на жизнената сила да струи свободно, грапавата им неравна структура, тяхната деликатна източеност и голямата им тежест. Над 500 тона камък са докарани от Китай за Градината.
Гранита се използва в основата на всяка дървена колона, при мостовете, алеите и вътрешните дворове. Речни камъчета, в комбинация с трошен камък, керамични късове от глинени саксии и керемиди се използват при алеите и павираните вътрешни дворове в широка гама от шарки и мотиви.
 Водата
В китайската градина, солидността на камъка (ян) е балансирана от гъвкавостта на водата (ин). Когато опозициите (ин-ян) са в баланс, има обновяваща енергия. Като циркулационна система на земята, водата носи жизнена енергия на Градината и на нейните посетители.
Водата винаги е имала и практична функция в градините. Защита срещу огън, напояване на растенията и посевите, източник на свежа риба. А също помага за регулиране на влажността , пречиства и охлажда въздуха наоколо. 
Растения
В китайската градина, където `това което е прикрито е също толкова важно, колкото и това, което се разкрива`, растенията имат и допълнителна стойност като културни символи. Тук са положени специални усилия да се използва растителност, произхождаща от Китай.
Архитектура
Посетителите са често изумени и объркани от множеството постройки в китайските Градини. Важно е да се помни, че този вид Градини са част от разширеното жизнено пространство към семейния дом.
За да изглежда градината по-голяма отколкото някой би си помислил извън нея, традиционно се използват различни архитектурни елементи.
- павилион, оформен като лодка
- покрит коридор или алея
- мостове, често оформени на зиг-заг
- павилион до водна площ, често изнесен и върху нея
- церемониална зала
- павилион за отдих и спокойствие
- студио за рисуване или калиграфия, оградено с малко тихо дворче
- и т.н.
Дизайнерите имат усет за всеки един детайл и знаят как орнаментите създават специална атмосфера.
 Поетични надписи
В китайската традиция, градинския пейзаж без поезия не е завършен и Класическата Китайска Градина в Портланд е украсена с изобилие от поетични надписи. Стиховете разкриват по-дълбокото значение на скалите, течащата вода, символичните цветя и елегантната архитектура.
Входния площад
Входа е скромен, все едно че влизате в усамотена частна Градина. Според традициите на `Градините на учените`, йероглифите, които са гравирани на портата са внимателно подбрани с двояко значение. `Лан Су Юан` означава `Градината Портланд-Сужоу` и същевременно се образува поетичното име `Градината на пробудените Орхидеи`.
Отпред са разположени камък и три определени растения – бор, цъфтяща слива и бамбук. Заедно са познати като Тримата Приятели на Зимата и са специфична, често ползвана група в китайското изкуство. През най-тежките времена от годината, тези растения показват иглици, цветове или листа и така демонстрират добродетелите за сила, кураж, гъвкавост и цялостно интегриране. 
Дворът на Спокойствието
В Двора на Спокойствието се намира Залата на Брокатените Облаци, която се използва за семейни церемонии и е официално място за посрещане на важни гости.
Павилиона на Рибките
Минавайки през врата с формата на цвете и надпис отгоре `Влез в Чудния Свят`, стигате Павилиона на рибките, място за медитация и философски дискусии. Таоистката вяра учи, че всички ние сме част от природата и съответно имаме естествена, вродена връзка с всички природни чудеса. От тук могат да се видят пластове от различни пейзажни картини, внимателно подредени и наименувани с поетични имена като: Двойна Дъга, почиваща си върху моста на Облаците, Locking the Moon Pavilion, Кулата на Космическите Отражения.
Дворът на Ароматите
И във външния и във вътрешния двор има ароматни насаждения, които да осигуряват прекрасни аромати, докато обитателите си вършат работата, най-често в миналото за учения, който работи върху изследванията си. Обикновено се ползват растения с различно време на цъфтеж и така, както навсякъде в Градината, преживяването никога не е два пъти едно и също. Поетичният надпис над Лунната порта е стих: `Чети Пейзажа`, а от другата страна е написано `Слушай Араматът`. Тези фрази ни напомнят да използваме всичките си сетива – по необикновен начин – за да се насладим напълно на Градината.
Дворът на Учения
Тук няколко от `проникващите прозорци` са ясно забележими. Обикновено те се използват в интериорните стени на Градината, за да процеждат гледките от едно пространство в друго, от един двор в друг, като така разширяват малките площи.
Цветя, къпещи се в Пролетен Дъжд
Този павилион е най-забележителен с паравана си от шест панела, направени от дървесината на Гинко билоба и декоративно орнаментирани. Тук много ясно се вижда вниманието към всеки детайл, който е толкова характерен в създаването на всяко едно кътче от градината.
Изрисувана Лодка в Мъглив Дъжд
Този архитектурен елемент символизира настроенията на удоволствие и лекота. Обградена от Върби, скали и обширна водна площ, лодката буди усещане за свобода и отдалеченост от града.
Кулата на космическите отражения
Тук е настанена местна чайна компания Tao of Tea, която поддържа и популяризира културата и изкуството на чая.
Интересно е, че създателите на Градината са се погрижили за наслада не само на възрастните, но и на малките посетители. Има множество вълнуващи скрити елементи за откриване от децата, най-различни текстури за проучване и традиционни истории за споделяне.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

8.2373