Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Oпознай света / На фестивал в Индия

17 Октомври 09, 00:37 / Автор: yoga108.info
Дивали

ДИВАЛИ (ДИПАВАЛИ)- Празник на светлината
"Дивали означава "редица от светлини". Празнува се последните два дни от тъмната половина на месеца Картик (преди Пълнолуние, октомври - ноември). На някои места се празнува и като сватбата на Лакшми и Вишну. В Бенгали е прието да се боготвори богинята Кали.

Също на този ден- Дивали, триумфално се завръща Бог Рама, след като е победил демона Равана (от епоса Рамаяна) На този ден също Бог Кришна е убил демона Наракасура (епоса Махабхарата). В южна Индия хората си правят баня с благовонни масла сутринта и носят нови дрехи на този ден. Всички си прощават и забравят лошото, сторено им от другите. Този фестивал обединява хората. Хората се чувстват свободни, празнично настроени, леки и приятелски настроени. Сърцата на всички са отворени и чисти. На този ден търговците от северна Индия се молят за успех и просперитет през идната година. Домовете се почистват и декорират пред деня със свещи, който се палят вечерта. Празнувайки деня на светлината правим интелекта по-силен, егото по-малко и сърцето по-чисто. " Свами Шивананда. 
Дивали или още Дипaвали е индийски празник равносилен на християнската Коледа.
Името му произлиза от санскрит - Deepavali; Deepа- светлина;  Аvali - ред/редица, тоест "редица от светлини" . Дивали е известен като "фестивал на светлината" и е един от най-важните празници в Индия- винаги го чакат с нетърпение и го празнуват или в края на октомври и средата на ноември в зависимист от лунния календар. Подготовката за празника започва два дни преди събитието, през които по традиция всяко семейство трябва да купи нещо за дома (без значение размера и цената), защото Дивали е празник на здравето и благоденствието и да купиш нещо за дома е добър знак и носи късмет на дома и обитателите му. В днешно време тази традиция е леко променена и така освен различни подаръци за дома, на този ден хората купуват също нови дрехи и бижута. Традиционно къщата се почиства и се украсява със свещи, за да може богинята Лакшми (на снимката по-долу)- символ на просперитет, любов, семейно щастие и благоденствие, да забележи дома ви и да дойде и да го благослови! На Дивали домовете на индийците се украсяват с много свещи и кръгли лампи- те ограждат пътят към дома си със свещи и държат прозорците си отворени, за да посрещнат слизането на Лакшми - богиня на здравето и благоденствието в индийската митология - богиня на богатството, светлината, мъдростта и щастието, както и на късмета, красотата и плодовитостта. Дивали се празнува пищно-хората обличат най-хубавите си дрехи, ходят си на гости и си подаряват подаръци.
 
   
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1398