Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Любопитно за животните / Леопард

07 Септември 09, 00:16 / Автор: catbg.net
Най-разпространените диви котки
Леопардите – супер котките на дивата природа
 
Леопардите от вида Panthera Pardus са сред най-красивите представители на дивите котки - те са с гъвкаво, изящно и същевременно необикновено силно тяло, кръгла глава, дълга опашка и стройни, много силни крайници.

Леопардът е най-разпространената дива котка на планетата.
Той населява голяма част от Африка (без пустинята Сахара) и южната половина на Азия. Като цяло е доста по-малък от своите роднини тигрите - дължината на тялото му е между 91 и 190 см, опашката от 75 до 110 см, а теглото му е между 30 и 90 кг. 

Козината му в тропическите страни е гъста, но не пухкава и с много ярка жълто-златиста окраска с най-различни оттенъци, които са един от признаците за определяне на подвидовете леопарди. На този фон по цялото им тяло, опашката и крайниците са разпръснати ясно очертани черни петна във формата на кръгчета.
Учените различават между 24 и 26 подвида на вида Panthera Pardus!
 
Леопардът е по-мълчалив от повечето си събратя сред дивите котки. Единствено при битките в периода на размножаването той си позволява да вдига такъв шум.
Бременността при женските трае около 3 месеца. Раждат се между 1 и 4 малки. Младите леопардчета растат далеч по-бързо от тигърчетата – на 2 години те вече са изцяло развити и полово зрели като женските завършват растежа си по-рано от мъжките. Средната продължителност на живота на леопардите е между 12 и 17 години.
 
Леопардът е нощен ловец и обича за ловува от засада.Той прекрасно се катери по дървета, често устройва по тях засади, но и намира убежише за отдих през деня. Храни се с по-дребни видове антилопи, елени, сърни и други копитни животни. При липсата им ги заменя с гризачи, маймуни или птици. Някои леопарди се специализират в лова на кучета и домашни животни.
И сред леопардите (макар и по-рядко от тигри и лъвове) се появяват човекоядци. Но по дързост на нападенията те значително превъзхождат по-едрите си роднини.
Причините леопардите да се превръщат в човекоядци са съвсем различни от тези при тигрите - най-често гладът ги подтиква към това превъплъщение защото при липса на достатъчно храна леопардите се хранят с мърша.
 
Черните леопарди, познати ни като черни пантери, са особено характерни за о. Ява. Черните леопардчета често се раждат сред братя и сестри със стандартна окраска.
 
Далекоизточният леопард Panthera pardus orientalis е най-рядката дива котка в света. Той е известен и като амурски леопард. По оценки на различни зоолози в момента в дивата природа има около само около 30 такива леопарда и малко над 100 в различни зоологически градини по света. Царството на далекоизточния леопард е в Русия - в резервата „Кедровая падь”. 
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1157