Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Oпознай света / Африка

06 Септември 09, 00:55 / Автор: wikipedia.org
Свазиленд
Свазиленд една от най-малките държави на континента Африка. Разположена на границата между Южноафриканската република на запад и Мозамбик на изток. Името произлиза от името на племето свази от групата банту.
 
Свазиленд предлага голяма разновидност от пейзажи, от планини разположени по границата с Мозамбик до савани на изток и тропически гори на северозапад. Няколко реки преминават през страната.
Предмети сочещи за човешка дейност още от каменната ера са намерени в кралство Свазиленд. Праисторически рисунки върху скали датиращи още от 25 000 пр. н. е.

 
Най-ранните обитатели на тази територия са ловците Койсан. По-късно те са заменени от племента на Банту по време на техните миграции. Има следи от земеделие и използване на желязо още през 4 век. Хората са говорели език предшественик на днешните Соту и Нгуни. Управляващия и днес род Дламини се установява през 18 век.
 
Държавата на свазите е била обявена за английски протекторат през 1906. На 6 септември 1968 страната е провъзгласена отново за независима. В същия ден Мбабане е обявен за столица.
Свазиленд е разделен на 4 района:
 
Хохо
Лубомбо
Манзини
Шиселвени
Столицата Мбабане има население 67 200 души (преброяване 2004), а най-големия град в страната Манзини има 73 000 души население. Други по-големи градове са Лобамба, Ситеки и др.
Населението на Свазиленд (Суазиленд) към 01.07.2008 е 1 128 814 души, като през 2005 е било 1 173 900 души, отрицателния естествен прираст се дължи на СПИН епидемията сред чернокожото население. Гъстота на населението е 66,1 жители на кв.м. Естественият прираст е 31. Средна продължителност на живота- мъже - 58 год., жени - 62 год. Страната е в състава на Британската общност. Името на страната идва от племето свази смесено с малко зулу и бели африканци, потомци най-вече на британци и африкана. Традиционно свазите са земеделци и животновъди, но сега повечето работят в сферата на градската икономика и в правителството. Някои свази работят в мините в Южна Африка. В Свазиленд също има и португалски заселници и черни бежанци от Мозамбик. Християнството в Свазиленд е смешано с традиционни вярвания и религии.
Икономиката на страната зависи почти изцяло от селското стопанство, в което е заета преобладаваща част от населението. Главните култури са захарна тръстика, царевица, памук, просо, картофи. Животновъдство: едър рогат добитък, козе, овци, свине.
 
70% от населението живее в селата и в резултат на сушите хиляди хора остават без препитание. В страната има 40% безработица и почти 70% от населението живее с по-малко от 1 долар на ден. Свазиленд е на средно ниво според индекса на човешкото развитие (ИЧР).
 
Едни от най-големите проблеми за страната са ерозията на почвата, сушите и наводненията. През 2004 г. Свазиленд оповестява, че 38,8% от населението на страната е заразено с вируса на СПИН (за повече информация: СПИН в Африка). Министър-председателят Темба Дламини обявява хуманитарна криза заради комплексния ефект от растящата бедност, големия брой на заразените със СПИН и многото суши през годината.
 
Свазиленд има добре подържани връзки със ЮАР, както и железопътни линии от изток на запад и от север на юг.
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1105