Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Oпознай света / История на индианците

03 Септември 09, 23:51 / Автор: wikipedia.org
Непознати племена
 
История на индианците
 
Индианците са коренното население на Северна, Централна и Южна Америка преди европейската колонизация. Днешните индианци са техни потомци. Терминът включва голям брой отделни племена, държави и етнически групи от монголоидната раса, като повечето от тях все още живеят в обособени изолирани общности.
 
В зависимост от контекста, терминът „индианци“ може да включва ескимосите (инуити, юпики) и алеутите , чиято култура и наследствени черти се различават от останалите групи. Индианци могат да бъдат наричани и канадските метиси.
 
Всъщност името „индианци“ не е правилно, но се утвърждава исторически. Христофор Колумб нарича „индианци“ местното население, което среща в Америка, мислейки си, че е достигнал до бреговете на Индия. В последните години предимно в САЩ се налага все повече наименованието „коренни американци“, макар че и то е подложено на дебати и противоречия.
 
Голяма част от индианците в САЩ продължават да живеят в резервати. Някои от тях се занимават с доходоносния казино бизнес, като например тези в Калифорния.
За антрополозите произхода на човешката цивилизация и култура стои в основата на много от изследванията и проучванията. Предмет на такова проучване са индианците, населяващи Северна и Южна Америка.
 
Според учените индианците се наричат червенокожи поради това, че по свой вековен обичай оцветяват кожата си и предимно лицето с червена боя.
 
Като се изключи тази изкуствено предизвикана промяна, естествения цвят на лицето и тялото им е жълто-кафяв с различна степен на тъмнота.
 
По този цвят на кожата и по нееднаквия тъмнокафяв цвят на очите и черния цвят на косата индианците се отнасят към голямата жълта (монголоидна) раса.
 
За принадлежност към нея говорят и слабото окосмяване на тялото и правият остър косъм на косата. А наименованието индианци се дължи на погрешното мнение на Христофор Колумб, който смятал, че е достигнал крайбрежието на Индия.
 
В САЩ и Канада индианците живеят в по-слабо плодородните изолирани райони. Обитаващите Латинска Америка индианци се занимават с лов и селско стопанство или са работници в близките градове.
 
Разпръснати в обширните области на Америка, индианците живеели в племена с първобитнообщинен строй. Основани били и няколко техни държави с робовладелчески строй - инките в Перу, ацтеките в Мексико, майте в полуостров Юкатан. Те развили висока материална, отчасти и духовна култура, включително писменост, но културите им били унищожени от прииждащите европейци.
 
По-големи племена са: алгонкини, ирокези, мускози (Източна Северна Америка), атапаски, пенуция (Западна Северна Амери¬ка), сиукси, салиши (Централна Северна Аме¬рика), утоацтеки, пуебло, маба (Средна Аме¬рика и Мексико), аймари, аракаунци, ароваки, патазонци (ЮЖна Америка), ягани, алкадуфи (архипелаг Огнена земя).
 
В Мексико са намерени кости на възраст 9000 години пр. н. е. Някои от признаците на черепа са общи с тези на сегашните индианци от същата област, но друга находка от по-ранно време (10 000—11 000 години пр. н. е.), открита в Бразилия показва белези, които са различни от тези на жълтата раса. Например черепът е дълъг, челната кост — висока и стръмна, челюстните кости са слабо издадени.
 
Въз основа на данните от разкопките се приема, че заселването на Америка с индианци се е осъществило на няколко вълни. Те са дошли от Североизточна Азия през тъй наречения Берингов проток (между Азия и Америка) между 12 000—10 000 години пр. н. е. Поради това, че нивото на Тихия океан през последния ледников период спаднало, протокът се превърнал в провлак, по който станало възможно преминаването. Но по-късно ледовете се стопили и проникналите в Америка групи останали да живеят в нея и се разпръснали в отделните й области.
 
Нееднаквите географски условия — климат, почва, водни източници — на населените от индианците обширни и отдалечени области и произходът им от различаващи се по расови признаци преселници от Североизточна Азия обясняват разликите между отделните племена. Населяващите тропичните и субтропични райони на Бразилия и Боливия племена, се различават от тези в по-отдалечените от екватора области. Те имат по-тъмен цвят на кожата и по-тъмнокафяви до черни и даже вълнисти косми на косата, както и по-дебели устни. Живеещите по-близо до полюсите индианци се отличават с по-светли оттенъци в цвета на кожата и косата, с по-висок ръст и по-масивен строеж на тялото.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1012