Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Познавате ли това растение? / Дърво за бонбони

18 Август 09, 09:16 / Автор: gradinata.bg
Вкусно
Бонбонено дърво
 
Плодовете на много растения се използват за храна. Ядат се листа и стъбла на различни листни и тревни зеленчуци, корените на кореноплодните. С лакомите хора се шегуваме, че и дръжките на плодовете ще изядат. Та дръжка яде ли се?! Яде се, и още как, стига да е дръжка от бонбонено дърво.


Бонбоненото дърво (Hovenia dulcis) не се среща по нашите гори и овощни градини.
Неговата родина са относително топлите райони на Китай, Корея и Япония. Доста е голямо – достига 15-20, дори и 30 м височина, а стъблото му е 60-75 см дебело. По външен вид с кълбовидната си корона и тъмносивата си кора наподобява липа. Листата му са едри – сърцевидно-овални до сърцевидно-яйцевидни, със заострен връх, белезникаво-зелени отдолу.
Цъфти през юни, а плодовете (или по-точно дръжките) узряват през октомври – ноември. Цветовете са рацемозни съцветия, т.е. кичури, подобни на бъзовите съцветия. Те са двуполови или само мъжки, на цвят са светлозелени и с приятния си аромат привличат пчелите. Изобщо бонбоненото дърво е много медоносно. Плодовете му, дебни като  грахови зърна и сухи, не са годни за ядене. Затова пък горната част на плодната дръжка е ядлива – много вкусно лакомство, особено след есенните слани. 

Дръжките са удебелени, почти месести, богати на скорбяла, леко тръпчиви, но много сладки. В свежите дръжки съдържанието на захари е 20-23%, а в полусухите нараства до 48%. Те могат да останат на дървото до пролетта. Подсушените дръжки се използват предимно в сурово състояние, но се преработват и в брашно за кухненски нужди. Този уникален хранителен „плодов” продукт е търсен на източните пазари.
Декоративните качества на бонбоненото дърво се оценяват добре в парковото озеленяване, особено около храмови пространства. Значителен интерес представлява и дървесината – наричат я „японски махагон”.
 
 
Единственият у нас екземпляр от редкия вид бонбонено дърво може да се види в Ботаническата градина в Балчик.
 
Проблемът е, че то само цъфти, но не може да дава плодове. Причината е, че този тип растения имат мъжко и женско. Сега в градината в Балчик има само женски екземпляр. Преди години дърветата са били двойка, но мъжкото е погинало. Сега ботаниците са заявили такова в международния обмен. Оказало се, че като вид то не може да се намери във фирмите за озеленяване. Затова сега се очакват семена, от които да се отгледа дърво, което ще може да извърши кръстосано опрашване след 5-6 години, съобщиха за НДТ от Ботаническата градина. Едва след това дървото ще може да зарадва ботаниците с дръжки с аромат на ромови бонбони. Характерно за него е, че плодовете му не стават за ядене. Апетитни са самите дръжки, в които се трупат захари и се разнася апетитният мирис, който засилвал мъжката потентност.
Около 250 са новите видове в колекцията на Ботаническата градина от кактуси и сукуленти. Има и няколко нови други вида растения, сред които и вид маклура, има и нови медоносни растения. Колекцията е увеличена и със зимоустойчиви кактуси и сукуленти, както и колекция папрати.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0994