Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Oпознай света / Островни държави

31 Юли 09, 00:50 / Автор: okolosveta.com
Шри Ланка
Шри Ланка - Перлата на Индийския океан
 
 

    Шри Ланка, позната на повечето хора като остров Цейлон е един екзотичен остров, разположен в Южна Азия на 30км. от Индия. Наричана още "Перлата на Индийският океан", тя е дом на около 20 млн. души и предпочитана туристическа дестинация. Столицата и е Коломбо. Страната е разделена на 9 провинции, а основната религия е будизъм. Население предимно синхали и тамили, с основен език синхалски, тамилски и в повечето туристически курорти – английски. Богата на различни туристически атракции, Шри Ланка е посещавана от множество туристи ежегодно. Те могат да се насладят на невероятни природни пейзажи. Гъстите дъждовни гори по планинските местности в югозападната част на острова са убежище на голямо разнообразие от животински видове.
   

Шри Ланка е дом на две основни култури – синхалската, с център Кенди и тамилската - с център Джафна. Някога островът е бил Британска колония и това е оставило отпечатък в културното развитие на страната. Сред забележителностите могат да бъдат забелязани постройки в колониален стил. Особено важна роля за развитието на страната играе туризмът. Нараства популярността на морските курорти (Галле, Негомбо), а също така и на историческите забележителности, разположени в старата столица – Кенди. Там се пази зъбът на последния Будда. Свещените храмове, скрити в пещерите на Дамбулла, украсени с множество картини от различни будистки епоси, а също и една от най-известните скали – Сигирия, наречена още "Лъвската скала", на нея е разположен дворец, построен през ІІІ- ІV век пр.н.е.
   
    Шри Ланка е известна по цял свят с подправките, цейлонския чай и каучука си. Това са и трите основни продукта, които страната изнася. За съжаление приливната вълна "цунами" и гражданската война, която се води в страната, намаляват броя на туристите, които посещават Шри Ланка ежегодно. Но и това не е достатъчно тя да бъде изтрита от туристическата карта.
   

Новата година за тамилите и синхалите настъпва на 13 Април. През юли и август, можете да се насладите на невероятни фестивали, които се провеждат в Канди. Там са едни от най-красивите будистки храмове в света. През фестивалните дни се изнася "зъбът на Будда" . Освен показването на "зъба" другата атракция са слоновете. Облечени в традиционно носии, те изглеждат величествени и могъщи.
   
    Плажовете в Шри Ланка са едни от най-популярните в света, не ги пропускайте. След като прекарате известно време по тях е хубаво да посетите планинските курорти, за да се поохладите малко. Задължително е да опитате цейлонският чай. По традиция, останала в някогашната британска колония, някои от сортовете чай се пият с мляко.
   
    Населението на Шри Ланка е известно със своето гостоприемство. Винаги усмихнати и мили, винаги готови да помогнат.
   
    Ако обичате слънцето и екзотичните острови с изключителни преживявания и емоции, Шри Ланка е това специално място което си заслужава да бъде посетено. Ако имате възможността подарете си Нова Година на този красив, топъл остров.
    
 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1173