Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Любопитно за животните / Истина или фантастика

09 Февруари 09, 23:34 / Автор: moreto.net
Жабата на ужаса
Истина или фантастика
Жаба с козина и нокти звучи гадно, нали? Затова е описана първа в списъка на най-странните животни на "Ню Сайънтист". Trichobatrachus robustus е направо кандидат за родоначалник на нов хорър жанр, нещо от типа "хорър амфибии". Жабата има уникалната способност да чупи собствените си кости, за да ги превърне в нокти, и да си "пуска коса" по време на размножителния период. Понеже звучи невероятно, "Екип Нюз" подчертава, че не става въпрос за тъпа шега, а за реално животно, предмет на изучаване.

Биолозите от Харвард описаха фантастична козинеста жаба, с подобни на котешките нокти по крайниците си. Trichobatrachus robustus сама си чупи костите на лапите, като така си “прави” нокти, които си пробиват път през краищата на пръстите. Предполага се, че животното реагира така на заплаха. Дейвид Блекбърн и колегите му от Музея по сравнителна зоология към Харвардския университет смятат, че това озадачаващо поведение е защитен механизъм. Зоолозите почертаха, че са им известни саламандри, които пробиват с ребрата си собствената си кожа, за да изглеждат заплашително и да си създадат нещо като бодлива защита, но не познават нищо сравнимо с реакцията на жабата.
Способността да си правят нокти била налице при 9 от 11-те изучавани жаби от вида Trichobatrachus robustus, който живее предимно в Камерун.
“Знаем за жаби, които имат костни бодли, избиващи през китката, но за пръв път виждаме това. Ноктите изглеждат, като че прорастват през кожата, а не я пробиват насилствено” - сподели Блекбърн.

Ноктите на задните крака са свързани чрез колагенова тъкан с малките костици на върха на пръстите. Колагеновата връзка започва от острия връх, докато другият край на нокъта е хванат от мускул. При опасност мускулът опъва костта надолу, тя се чупи и острият й отчупен край (нокъта) бива изтласкан през пръста. Крайният резултат прилича на котешки нокът, но механизмът на чупене и изваждане е уникален при гръбначните. Характерно е и това, че новият нокът е просто кост и няма обикновената за животинските нокти външна кератинова обвивка.
Тъй като са изучавани само мъртви екземпляри, учените не са сигурни как нокътът се прибира обратно. Няма мускул, който го връща назад, и затова предположението е, че това става пасивно, при отпускането на чупещия мускул. Блекбърд предполага, че след това счупването и тъканите регенерират бързо, както е при амфибиите.
Мъжките от този вид, които достигат 11 см дължина, по време на размножителния период развиват дълги козиновидни кожни израстъци, в които се съдържат артерии, подпомагащи дишането. Смята се, че “козината” ги обогатява с повече кислород, докато изпълняват съпружеските си задължения.
В Камерун тези жаби се ядат печени. Ловът им става с копия, вероятно пореди опасността от ноктите.
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.604