Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Любопитно за животните / Кенгуру

24 Януари 09, 23:31 / Автор: admin
Скоклив бозайник


Скокльо
Кенгурови са семейство Двуутробни бозайници, които се срещат главно в Австралия, но също така и в Нова Зеландия и остров Тасмания. Живеят на стада, водени от доминиращ мъжки и са растителноядни. Достигат до височина от около 1,60 метра, а на тегло - до 90 кг. Придвижват се посредством огромни скокове, стигащи до 8 м., като за управление използват мощната си опашка. При необходимост достигат скорост от около 70 км/час, а удобно се чустват придвижвайки се с 40 км/час. Това не е породено от необходимост за избяване на хищници - те почти нямат естествени врагове - а от нуждата за преодоляване на огромни разстояние в търсене на храна и вода. Първите европейци, които виждат кенгурута са тези от екипажа на капита Кук през 1770 г. Легендата разправя, че на въпроса "как се казва това животно" аборигените отговорили с "кенгуру" - т.е не разбирам какво говорите. От това недоразумение името на животните се пренася в английския език, а оттам и по целия свят.
Кенгуруто има кратка бременност - от около 35 дена. След нея раждат малко, което е напълно е съвсем безпомощно и тежи няколко грама. След това новороденото прекарва около 10 месеца в торбата на майката докато укрепне и започне самостоятелен живот. Интересно е, че веднага след раждането женската може да забременее отново и да задържи оплодената яйцеклетка докато малкото порастне или намери подходящи условия за живот.
Употребата на кенгурово месо и кожа за ядене и в промошлеността е въпрос който още се дикутира.
Латинското название на семейството е Macropus
Новороденото кенгуро и не по малко от кутрето ви . Докато порастне то стои на сигурно място в торбата на майка си , която го храни и обгръща с грижи. В Австралия наричат малкото кенгуру галено “джоуи” . Когато кенгуруто порастне достатъчно , то започва да си подава главата от джоба. Тогава може да се гощава с листа, но само ако успее да ги достигне , без да изпълзява навън , щом стане по голямо, от време на време напуска торбата, за да хрупа трева. Вечерта или когато се умори да скача наоколо то се покатерва обратно в торбата. Ако съзре опасност, докато малкото и е навън, майката го грабва, натиква го в джоба си и се отдалечава с подскоци . С изключение на малкия кенгуров плъх и дървестното кенгуру останалите имат извънредно силни задни крака .
Кенгурата ядат трева и растения. Те имат къси предни крака, но много дълги и много силни задни крака и опашка. Използват ги за сядане и скачане. Кенгурата са известни, с това че могат да скочат напред повече от 8 метра и да прескочат ограда висока повече от 3 метра.
Най-големите кенгура са "Голямото сиво кенгуру" и "Червеното кенгуру". Възрастните израстват на дължина до 1.60 метра и тегло над 90 кг.
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1346