Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Любопитно за животните / За октопода

23 Януари 09, 00:25 / Автор: wikipedia.org
Любопитно
Колко крака има октоподът?
Октоподи (Octopoda) е разред главоноги мекотели. Имат скъсено тяло, което достига дължина до 4-5 м. Около устата имат 8 пипала, които са покрити от едната страна със смукала. Пълзят по дъното или плават като изхвърлят мастилена течност със защитна цел. Обитават по-топлите морски води (в Черно море не се срещат). Оплождат се вътрешно чрез т. н. хектокотилно рамо. Хектокотилното рамо представлява израстък на третото дясно пипало, от което се вкарват сперматофорите в тялото на женската. Октоподите са хищни животни. Хранят се с риба, раци и морски мекотели. Като храна за човека са морски деликатеси. Най-разпространена е прясната консумация под формата на панировка, гарнирани с пресни зеленчуци или топла гарнитура. Могат да се консервират, да се съхранят след осоляване или сушени по подобие на чирозите. Интересното при тях е, че имат 3 сърца.
Мащабно изследване показа, че пипалата на октопода не са разпределени по равно за манипулации и придвижване.
Европейски учени установиха, че от осемте си пипала октопода използва шест като ръце и две като крака, пише The Times. До сега учените смятаха, че пипалата са разделени на две групи по четири във всяка – “краката” са за плаване, а “ръцете” за манипулации.
По време на изследването са проведени повече от две хиляди опита в 20 научни центъра в цяла Европа. Учените поставят в аквариум с животните различни играчки (например куб на Рубик) и наблюдават поведението на октоподите.
Получените от учените данни показват, че достатъчно често октоподите включват към манипулациите и две от пипалата, който до този момент се смятаха за “крака”. Според изследователите, този факт се обяснява с това, че очите на октопода винаги гледат напред. Когато възникне необходимост да се използват допълнителни пипала, той избира тези, които вижда непосредствено.
Предишни изследвания показаха, че октоподите повече използват пипалата от едната страна на тялото си т.е. ги разделят ги на леви и десни. Новите изследвания установиха, че тези животни използват повече дясната страна, когато виждат по-добре с дясното око, а левите пипала когато виждат по-добре с лявото.
Октоподите са едни от най-разумните животни на Земята. Изследванията потвърждават наличието при тях както на кратковременна, така и на дълговременна памет. Те притежават и сложна нервна система, една трета, от която се намира в главния мозък.



Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1215