Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Oпознай света / Едно от най-романтичните места в света

24 Септември 08, 23:47 / Автор: rozali.com
Островът на Клеопатра

Островът на Клеопатра 

Усещане за безтегловност и безвремие. Изострени сетива за това, което се открива пред очите ти - островът на Клеопатра.


Пясък като хайвер. Изключително чист, недокоснат от техническия прогрес. Място незасегнато от икономическата революция. Известно само на археолозите и на онези, които са го посетили.

История
Историята на това малко островче  води началото си от времето на Римската империя. Участниците са една зашеметяваща жена и един мъж. Клеопатра VІІ Филопатор и Марк Антоний. Любовта им е била красива. Родили се три деца. Островът е подарък за медения месец, в знак на голяма и искрена любов към Клеопатра. Но на нея много й липсвал пясъка на пустинята и Марк Антоний с кораби го донесъл от Тунис, доказвайки голямата си любов към тази велика жена.

Клеопатра, освен красота и бурен сексуален живот, говорила 9 езика в това число и египетски. Тя била единствената владетелка от управлението на Птолемеите - 300 години, която научила езика на народа си. Успяла да се изкачи на върха, макар и за кратко, чрез външността си, но и с много добре преценени стратегически ходове.

Островът на Клеопатра

Местоположение
Сега се намира в пределите на Азиатската част от Турция, а заливчето на остров Седир (другото име на острова) се влива в Средиземно море.

Забележителности
Климатът на това място е субтропичен средиземноморски. Горещо лято с максимални температури 35 градуса и топла зима до 15 градуса. Препоръчително е да се ходи през пролетта (април до юни) или есента (септември до октомври). Това, обаче не важи за острова на Клеопатра, където морският бриз рядко позволява да се усети силата на слънчевите лъчи.

Пътуването до острова става с предварителна заявка на яхта, обикновено почти цялата туристическа група се събира. Рано сутринта, местният гид, събира туристите и ги качва в автобус, след което разяснява, гледката, мястото, от което взимате яхтата. Разстоянието е  около 15 км от Мармарис.

Морското пътешествие, на което ще бъдете „подложени“ е неописуемо красиво. От едната страна на яхтата се вижда една ивица земя, а от другата безмерна шир, когато излезете в открито море водата се изкристализира и се виждат морските създания. Има много делфини, които очевидно не се страхуват от хора и са доста общителни. След малко ще навлезете в непозната територия, където
времето е спряло и само душа на плажа ще напомня за настоящето. Яхтата пуска котва. Слизате по дървения кей, който ви отвежда на касите. Обикновено за такъв тип екскурзии винаги трябва да си носите пари, защото можете да решите в последния момент да посетите съответното място или пък цените да са различни от съобщените в туристическите агенции в България.

Имате няколко часа за обиколка на острова и плуване в заливчето. Ако изберете първо обиколката ще се запознаете от части с римския бит и отзвук от елинистичната култура. Ще научите как са се складирали храна
на такива места, при ниска температура. Как се  е развличала „царицата на цариците“. За нея е построен специален амфитеатър. Често, тя самата с е качвала на сцена, изпълнявайки някоя роля. Ще видите доста запазен храм на Амур, където колоните са изсечени във формата на сърце. На централната колона, която е частично запазена, хилядолетия преди нашето време, хора са изпращали послания към бога на любовта. Стръмно и скалисто, но удивително красиво, това място ще ви плени. Когато обиколката приключи, гидът ще ви покаже кратък път до плажа.

Пясъкът там е може би най-специалната част от острова. Представлява
милиони малки мъртви създания, които изглеждат като пясък – едър, бял и нежен.  Доказан научен факт е, че пясъкът продължава да се увеличава.

Пясъкът на остров Клеопатра

Съвет: Не се опитвайте да изнасяте пясъка. Глобите са много сериозни. Смятан е за едно от националните богатства на Република Турция.

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1586