Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Опознай БЪЛГАРИЯ / Забележителности

31 Август 08, 00:20 / Автор: infotourism.net
Водопади

Райските кътчета на България


Понякога лятната отпуска не се свежда само до забавления, безкрайни купони и щури нощи.



 

Идва момент, когато човек иска да се отърси от лудото препускане на ежедневието в града, търси място, където може да почива спокойно, сред природата, без огласяваните от стотици хора улици в морските ни курорти. Някъде сред природа, зеленина и спокойствие. Някъде, където ще се чува тихата песен на някое щурче, напевите на някоя пойна птица, ромоленето на някое поточе или просто звукът на тишината.
Все по-често излетите и ваканциите сред природата са предпочитани пред посещение в някой от многобройните черноморски комплекси в страната. Някои туристи не могат да си представят почивка, без да имат досег до воден басейн – било то море, езеро, река. А защо не водопад? Тропически рай е точното определение, което може да се даде на местността край село Крушуна. Селото се намира там, където склоновете на Стара планина преминават в обикновени възвишения, от които започва Дунавската равнина. Отдалечено е на около 34 километра от град Ловеч. На северния край на Деветашкото плато, 8 километра северно от град Летница и южно от село Крушуна се намират божествените Крушунски водопади. Това е една от най-големите в страната водни каскади с много прагове, басейнчета и богати растителни и животински видове.

 

Крушунските водопади са като излезли от приказките  

Името на селото идва от вид сокол – коршун. Птицата може да се види в района и сега.
Малко след паркинга на селото туристите попадат на малко извито мостче над синя примамваща вода. В близост се вижда хижата – малко симпатично хотелче с ресторантче, предлагащо вкусотии на дървени въглища. Почитателите на конните спортове могат да се възползват от предлаганата езда в района.
Мостчето води към приказна гора, а от клоните на дърветата любопитно надничат закачливи катерички. На 30 метра навътре в гората посетителите се озовават насред Тихоокеански остров, река Маарата е издълбала малки басейнчета в скалата, където водата е придобила магичния синьо-зелен цвят. Мостчетата, които отвеждат до каскадата, са нови и преминаването по тях е леко и безопасно. Единият водопад, до който водят мостчетата, е сякаш излязъл от приказките. Водата не се спуска стремглаво надолу, а пада игриво върху издълбаните стъпаловидни скали. Всичко е обрасло с мъх, всичко е зелено.
След изкачването на няколко дървени стълби и криволичене по малки пътечки сред джунглестата растителност се стига до красива зелена поляна, в чийто край са се образували като малки пещери дупки в скалите. Там започва и Бонинската пещера, в която се намира най-дългото подземно езеро у нас. За почитателите на спелеотуризма в района се намират и пещерите Водопада, Урушка (Пройновска) и Горник.

Друга пътечка води към по-голям водопад, който запленява посетителите с дивата природа наоколо и красивите си скални козирки. Това е идеалното място за любителите на фотографията – цял ден в снимки сред красотата на Крушунските водопади. Запалените фенове на пейзажните кадри със сигурност няма да останат разочаровани и освен отпочинали ще се върнат и с прекрасни спомени, запечатани завинаги.

Бурен, шумящ и красив

е един от най-високите водопади в страната – Скакля. Водата се спуска от 130 метра височина и впечатлява с величие и красота. Водопадът е разположен в един от най-живописните дялове на Врачанския Балкан, сред вековни зелени гори и непристъпни скали. Денем околността се огласява от птичи песни, а през нощта – от мелодичния глас на щурците. През лятото водата му намалява, но пръските му пречупват слънчевите лъчи и в следобедните часове туристите могат да наблюдават на няколко места приказни дъги. Близките зелени поляни предлагат чудесна възможност за пикник сред природата и шума на падащата вода.

 

 

 

От Райските скали в Средна Стара планина се спуска

 Райското пръскало 
 
Известно и като Калоферското пръскало. То се намира под един от природните ни резервати – Джендема, част от Национален парк Централен Балкан. Тази красота се намира сред непристъпни пропасти, зъбери и скални гребени, растително и животинско разнообразие. Местните хора наричат този шедьовър на природата и Юмрукчал.
С над 124 метра височина водопадът се извива почти от самия връх Ботев, събира води от снежните преспи, разположени под върха, и образува река Пръскалска, приток на Бяла река. Всеки, стъпил на това приказно място, остава пленен от величествената гледка. Независимо че е посещавано от много туристи, Райското пръскало и местността са запазили непокътнатия си облик.

 

 


 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.3354