Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Oпознай света / Америка

20 Юли 08, 00:03 / Автор: okolosveta.com
Бразилия

Бразилия е разположена в централните и източните части на Южна Америка. Граничи с Венесуела, Гайана, Суринам, Гвиана, Колумбия, Перу, Боливия, Парагвай, Аржентина, Уругвай, и има 7 367 км. брегова ивица с Атлантическия океан.

Бразилия е открита през 1500 г. от португалския мореплавател Педро Алварес Кабрал, след като на път за Индия, акостирал покрай североизточния бряг. Той бързо провъзгласил тази земя за португалска и от тогава започва 300-годишната португалска ера в Бразилия. През следващите няколко десетилетия пристигат повече авантюристи, изследователи и търсачи на съкровища и се създават малки селища покрай крайбрежието. И когато Португалия установява контрол през 1580 г., новата земя става доходоносна, базирайки се на растящите облаги от робския труд на захарните плантации. По-късно захарта е заместена от кафето като най-ценен продукт за износ и силния ароматен мирис се превръща в официална бразилска напитка. Съблазнителната примамка на новата земя предизвиква вълни от емигранти от Европа, предимно италианци.

Днес съвсем оправдано, Бразилия е известна с река Амазонка, карнавала в Рио, плажовете на Копакабана и Ипанема, многото шампионски футболни отбори и разбира се вълнуващото струпване на организирано разнообразие, което я прави една от значимите и важни страни на планетата.

 


Официално име – Федеративна Република Бразилия

Население – 186 112 800 души

Столица – Бразилия

Валута – реал

Език – португалски, испански, английски, френски

Религия – католици – 74 %, протестанти – 15 %, други

Площ – 8 511 965 кв. км. (2/3 от континента).

Ландшафт - По-голямата част от територията на Бразилия е заета от Бразилската планинска земя и Амазонската низина. На север от Амазонка е Гвианската планинска земя.

Бразилия е изключително надарена от природата с разнообразен растителен и животински свят. Уникални са влечугите (боа,анаконда) и птиците с пищна окраска (токан,макау).

Главните реки включват Амазонка, Сан Франсиску и Парана. Най-голямата река в света е Амазонка, а Сан Франсиску е най-дългата в рамките на Бразилия.
 

Забележителности
 
Водопадите Игуасу

Реката Рио Игуасу започва от крайбрежните планини Парана и Санта Катарина и се извива на запад около 600 км преди да се разтвори великолепно и да се спусне величествено, разбивайки се в дълбоко дефиле и образувайки чудни терасовидни водопади на границата с Аржентина и Парагвай. Водопадите Игуасу са широки около 3 км и високи около 80м и тяхната красота е ненадмината. Името им идва от езика на племето Гуарани и означава ‘великите води’. Дълбоките води на реката се катурват надолу по 275 водопада (почти два пъти по-високи от Ниагарския), най-известния от които е Дяволското Гърло, който на границата с Аржентина пада около 70 м. Освен зашеметяващите гледки, посетителите могат да пробват каяк и други водни спортове в реката. Най-доброто време за посещение на водопадите, през годината, е от август до ноември, когато рискът от преливане на реката е минимален. Водопадите Игуасу са заобиколени от Национален Парк Игуасу, огромна суб-тропична джунгла, окриваща 135 хил. акра, която е дом на хиляди различни видове флора и птици, включително папагали и колибри.
 
 
Хълма Захарната Буца

Върхът на уникалния 270 метров хълм в Рио, който е наречен Захарната Буца, заради приликата му с формата на буците захар, използвани от португалските колониалисти, може да се достигне с лифт на две нива. До първото ниво, лифта качва посетителите, на височина 168 метра, до Морро да Урка, където има ресторант, амфитеатър, летище за хеликоптери и поразителен изглед към Яхт Клуба и Заливът Ботафого. Второто ниво отвежда до върха на хълма, където се разкрива панорамна гледка на града и целия плаж Копакабана.
 
 
Копакабана  

Този известен плажен квартал на Рио, бил само едно малко рибарско селце, докато нова голяма магистрала не го отворила за света, минавайки покрай него, през 1900 г. Хотел Палас в Копакабана, отваря врати през 1923 г. и оттогава районът започва да се разраства. Постояват се много небостъргачи в неокласически и модерен стил, а също и сгради с апартаменти. Посетителите все още се тълпят, за да бъдат видяни в бляскавия Хотел Палас, дори да е само за по едно питие или ястие в известния ресторант “Чиприани”. Самият плаж има бял пясък и спокойни води, и е окичен с павилиончета. Много е известен с плажните спортове, като футбол и волейбол, както и със слънчевите бани. Плажът Копакабана е особено популярен на Нова Година. Повече от два милиона души от цял свят, облечени в бяло според традицията, празнуват всяка година там.
 
Корковадо

Отличителната статуя на Спасителят Христос с ръце разтворени да посрещнат света, като добре дошъл. Това е един от най-известните паметници в света. Той е на върха на планината Корковадо в Рио де Жанейро, на 710 метра по-високо от плажовете под него и до там се стига с малко влакче, което тръгва от квартала Козме Велйо, през тропически гори, и стига до подножието на статуята. Пътуването със това влакче предоставя уникални гледки към Рио, а изгледа от върха направо спира дъха. Разстелена под Корковадо е гората Тиджука, пълна с туристически атракции, които радват посетителите, като естествени водни басейни и водопади. Другa забележителност там, например, e Параклиса Майринк, който е изрисуван със стенописи от Кандидо Портинари, един от най-известните, бразилски, модерни художници.
 
Рио Де Жанейро

Споменете за Рио на който и да е и моментално това име ще предизвика образи на весели улични паради, статуята на Христос на хълма Корковадо и малки тесни бикини на плажа Ипанeма. Пищната, темпераментна и цветна столица на Бразилия е разположена между планините и морето, и е надарена с природна красота, която се простира от плажовете до планинските върхове. В него също намира място най-голямата градска гора, Тиджука, която била изцяло залесена през втората половина на 19 век.

Пулсът на този град е заразният ритъм на бразилската музика – чоро, самба и боса нова, които са и един от основните източници на националната култура. Годишният карнавал, известен просто като Карнавала, събира заедно цялото население на града (известни като ‘Кариоките’), от най-бедните до най-богатите, за най-големия самба парад в света.

Рио е една никога несвършваща история, която е съставена от 150 квартала, всеки от които се характеризира със свои собствени уникални черти, като например Санта Тереза, до който се стига със старомоден трамвай, през античния акведукт Аркос да Лапа. В централната част на града е пълно с исторически паметници, като Градския Театър, Националния музей на изкуствта, Двореца Итамарату, Националния Исторически Музей и Националната Библиотека. Има също красиви примери за религиозна архитектура, като манастира Сао Бенто. Независимо колко дълго изследвате града той винаги ще ви изненадва с нови забележителности.

На север от града е региона на Езерата, който е плажна ивица, дълга около 100 км, която е пълна с лагуни и пясъчни плажове, и е мястото, където са повечето известни туристически курорти, като Бузиос, Кабо Фрио, Ариал до Кабо, Рио дас Острас, Марикя и Сакуарема.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4821