Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Опознай БЪЛГАРИЯ / Екопътеките в България

15 Юли 08, 23:58 / Автор: loyal-travel.com
Туризум

 

Екопътеки
 
     
  1. Копренска екопътека
- Западна Стара планина
      Обща информация: Намира се в Западна Стара планина, под връх Копрен. Попада в землището на град Чипровци и село Копиловци, където е и изходния пункт. Замислена е като представителна за Северозападна България - еталон за чиста природна среда. Маршрутът обхваща долините на три реки и ридовете помежду им, в район с надморска височина от 950 до 1350 м, в непосредствена близост до сръбската граница. Състои се от няколко етапа с обща дължина около 20 км.
Преминавайки по пътеката можете да се насладите на вековни букови гори, водопади и водни каскади, причудливи скали, поляни, осеяни със здравец, боровинки и горски ягоди. Изходен пункт - с. Копиловци.
     Интересно: Предвижда се маршрута на Копренската екопътека да се допълни с преминаване през скалния прозорец Халката и зашеметяващо високи обзорни площадки! 
     
 
2. Южнородопска екопътека – Средни Родопи
      Обща информация: Започва от устието на река Хайдушки дол , приток на  Буйновска река в Западните Родопи, между селата Ягодина, Борино и Чала в Триградския карстов район. Маршрутът є обхваща долините на три реки и ридовете между тях, в район с надморска височина от 900 до 1400 м. Състои се от няколко етапа с обща дължина 18,5 км. Районът е карстов, с атрактивни скални венци с височина до 100 м по долината на Хайдушки дол. Тук са разположени 4 водопада, най-високият от които е почти 20 м. Най-интересен е естественият скален мост - Дяволския мост с височина около 25 м. Не случайно този природен обект е обявен за природна забележителност. По скалните сенчести откоси изобилства защитеният вид родопски силивряк. Наблизо са Ягодинската пещера, пещерата Дяволското гърло и Триградското ждрело.
       Интересно: Най-силно впечатляват вековните екземпляри или цели групи дървета от черен бор. 
 
   Хотнишка Екопътека 
   3. Негованска екопътека
– Централен Предбалкан
      Обща информация: Маршрутът започва от село Емен, Великотърновска област, и обхваща живописния каньон на река Негованка от поречието на река Янтра. Отвесните скали, пропасти и пещери са изненадваща гледка сред равнинния терен, където се намира каньонът на реката. От високото било се открива прекрасна панорама към реката.
В теснините на речното русло кипят типични еворзионни котли. В началото на пролома стъпала отвеждат до Еменската пещера, разположена на левия бряг на реката. Той обслужвал военната част, разположена на платото над пещерата. Възстановяването му би било привлекателна туристическа атракция. Екопътеката е предвидена за около 3-часов кръгов преход.
       Интересно: Негованската е първата екопътека, построена на територията на България. Заедно с Крушунската  екопътека те са сред най-атрактивните и най-посещаваните екопътеки. Еменската пещера е бедна на образувания, но забележителна с това, че е единствената в България, в която е действал асансьор. 
 Картинка:KrushunaІwatterfall2.jpg
 4. Крушунска екопътека – Западен Предбалкан
       Обща информация: Крушунската екопътека е къс маршрут в местността Маарата, в землището на село Крушуна, Ловешка област. Система от дървени мостчета и стълби позволява достъп до уникалната бигорна каскада. От Крушунската пещера водата изтича и се спуска през десетки езера, разположени едно под друго. Мястото е обрасло с буйна девствена растителност. Сред зеленината на редките папрати и мъхове бигорните басейнчета и  падащите каскадно в тях водни струи са много живописни и изключително приятни, особено в горещите летни дни.
       Интересно: Крушунския водопад е най-високата бигорна каскада в България – около 200м!
    

           

   5. Дряновска екопътека
– Централен Предбалкан
       Обща информация: Разположена е край Дряновския манастир, на 4 км. от град Дряново в каньонивидната долина на левия приток на Дряновска река – Андъка.. Надморската височина варира между 270 и 510 м. Съчетава висока степен на туристическа атрактивност с качество на природната среда.Визуалната информация е многопластова и включва флора, фауна и културно-исторически обекти.
  Маршрутът на Дряновската екопътека е с времетраене около 4 часа. Предлагат се и допълнителни атракции чеверме и казан за варене на ракия.
   Наблизо е пещерата Бачо Киро ( Дряновската пещера ).
        Интересно: Общото разнообразие от растения надхвърля 200 вида, сред които изключително редки и ценни за науката растения, включени в Червената книга на България и в Европейския списък на редките и застрашени от изчезване видове.
   боров камък
    6. Врачанска екопътека
– Западна Стара планина
      Обща информация: Екопътеката на Враца е най-вълнуващата от екопътеките в България. Намира се на територията на ПП „ Врачански Балкан” . Започва от горния край на село Згориград, разположено в долината на река Лева. Преходът по екопътеката може да се осъществи в няколко варианта с различна продължителност – от 3-4 часа до 9 – 10 часа.
       Маршрутът включва долината на река Лева, южно от изходния пункт село Згориград, до изворните й части. Долината е с много стръмен каскаден увес, изграден от скали, оцветени в сиво-бяло до червеникаво, с отвесни скални венци, многобройни скални ниши, прагове, водопади, висящи долини, ждреловидни долинни участъци.
      Наблизо са величественото ждрело Вратцата, пещерата Леденика, водопадът Скакля, историческите върхове Околчица и Вола, свързани с четата на Христо Ботев.
      Интересно: Районът е като музей на открито, в който са показани типични карстови форми – карни полета, вътропи, пещери, пропасти. Към всичко това се добавя изразеното биоразнообразия, в това число и орнитофауната.
       
 7. Трънска екопътека
– Краище
        Обща информация: Трънската екопътека е построена в ждрелото на река Ерма и притока й Ябланица. Районът е с екологично чиста и недотам позната красива природа. Началото на екопътеката е край китното село Трънска Банкя. Селото е разположено в малка, изключително живописна котловина, близо до границата. Първият етап на Трънската екопътека е открит през 1997 г. и включва само района на известното Трънско (Ломнишко) ждрело. Тук може да се направи прекрасна еднодневна разходка с пикник край реката. Ако в разходката се включат скалния параклис Св. Петка в Трън и селата Банкя (с минералната вода и разполовената от границата къща) и Бусинци (с музея на прочутата керамична школа), въпреки умората ще прекарате един прекрасен ден.
        Пълният обиколен маршрут на пътеката, включва и недостъпното преди изграждането му ждрело на Ябланишка река.
       Интересно: Село Трънска баня e Известно  с минералната си вода, с първия открит плувен басейн в България и с това, че в резултат на парадоксите на политиката в миналия век границата между България и Сърбия била прокарана така, че в една от къщите на селото стопаните ношували в България, а обработвали двора си в Сърбия.
 
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5221